Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, TRT 2'nin yayın hayatına başlamasına ilişkin açıklama yaptı. Altun, TRT 2'nin tanıtım filmiyle birlikte paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Başta ülkemizin kültür değerleri olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki kültür unsurlarını ekrana taşıyacak olan TRT 2, bugün itibariyle yayın hayatına başladı. Kültür ve sanat çalışmalarına yeni bir soluk katacağına inandığım TRT 2 hayırlı olsun."

'TRT2 ilham verici bir kanal olacak'

Türkiye'nin en kapsamlı kültür-sanat kanalı olması  beklenen TRT 2 bu akşam gerçekleşecek canlı yayınla izleyiciyle buluşacak. TRT 2 Koordinatörü  Selman Yılmaz, 'Biz bir kültür, sanat kanalıyız. Milli kültürün içinde ve  izinde yani yaşadığımız kültürün farkında bir yayın çizgimiz olacak. Dünyanın farklı kültürlerini de zenginlik olarak görüyoruz ve onlar ekranımızda yer  bulacak. Bizim didaktik bir dilimiz yok. TRT2'nin ilk döneminde bir muadili  yoktu. Bugün de olmayacak. Bizim tek gündemimiz kültür ve sanat' dedi.

Kanalın koordinatörlüğünü üstlenen Selman Yılmaz, AA muhabirine  yaptığı açıklamada TRT2'nin 2010'da kapanmasının ardından kültür ve sanatın  kendine yeterince mecra bulamadığını ve hiçbir medya kuruluşunda hak ettiği  değeri göremediğini dile getirdi.

TRT'nin kamu yayıncısı olduğunun altını çizen Yılmaz, "TRT2 kapanmadan  önce bir haber kanalına dönüşmüştü. 2010'dan itibaren kültür ve sanat medyada çok  kısa bültenlerle yer alıyor. Dolayısıyla biz bu büyük açığı TRT2 olarak  kapatacağız." dedi.

Gelenekselden çağdaş sanata, orta oyunundan opera ve baleye, sanatın  her dalına yer verileceğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz bir kültür, sanat kanalıyız. Milli kültürün içinde ve izinde yani  yaşadığımız kültürün farkında bir yayın çizgimiz olacak. Tabii bununla sınırlı  değiliz. Dünyanın farklı kültürlerini de zenginlik olarak görüyoruz ve onlar  ekranımızda yer bulacak. İyi kültür, kötü kültür diye bir ayrımımız yok.  Ülkemizin kültürel zenginliklerini anlattığımız bir yayıncılık yapacağız. Yayın  planımızda kültür, sanat haberciliği de olacak. Her gün yayınlanacak kültür sanat  bültenimiz 'Hayat Sanat' programında, Türkiye'de olup biten kültür sanat  olaylarını, etkinlikleri canlı olarak ekrana getireceğiz. Bir gün tarih, diğer  gün felsefe, sonraki gün edebiyat, sanat gibi her gün farklı bir disiplinde  söyleşilerimiz var. TRT'nin kurumsal bütünlüğünün bir parçası olarak Türkiye'nin  değerlerini, birikimini toplumla buluşturmaya devam edeceğiz."

"Bizim tek gündemimiz kültür ve sanat"

Selman Yılmaz, çok farklı ve renkli işlere de imza atacaklarını  kaydederek, "Eskiden yayınlanan pazar konserlerini tekrar başlatıyoruz. Bizde  sinema olarak sadece Hollywood filmleri yok. Dünya sinemasının seçkin örnekleri  ve festival filmleri de olacak. Hafta sonu film okumalarımız olacak. Seçtiğimiz  yapımları, Türkiye'nin başarılı sinema eleştirmenleri eşliğinde, 15 dakika film  öncesi, yarım saat de film sonrası şeklinde değerlendireceğiz. Bu  sinemaseverlerin çok seveceğini düşündüğümüz bir program olacak. Filmleri  orijinal dilinde yayınlayacağız". diye konuştu.

Günde 6 saat taze içerik hazırlanıp sunulacağına dikkati çeken Yılmaz,  "Dünya ortalaması yaklaşık 4 saat. En fazla taze içerik sunan kanal olan BBC 4,  günde 4-6 saat arası taze içerikle yayın yapıyor. Dolayısıyla biz günde 6 saatle  iyi başlıyoruz. Bunu da ilerledikçe artırmayı planlıyoruz."  değerlendirmesinde  bulundu.

TRT 2 Koordinatörü Yılmaz, her toplumun bir kültürü olduğunu ve bu  kültürle varlığını sürdürdüğünü vurgulayarak, "Öz kültürden uzaklaşmak  beraberinde yozlaşmayı getiriyor. Biz bir şey öğretmek için değil bazı  güzellikleri hatırlatmak için çıkıyoruz. Bizim didaktik bir dilimiz yok. TRT2'nin  ilk döneminde bir muadili yoktu. Bugün de olmayacak. Bizim tek gündemimiz kültür  ve sanat." ifadelerini kullandı.

Gün geçtikçe yeni programlar ekleneceğini vurgulayan Yılmaz, "Herkesin  bir şey bulabileceği, izleyicisinde keşfetme duygusunu uyandıracak, ilham verici  bir kanal olacak. Bunu da bütün sakinliğimizle yapıyoruz. Biz, sakin, naif bir  kanalız. Bütün işlerimizde, farklı bir dil yakalamaya çalıştık." dedi.

TRT 2'de, Sinema, Anjelika Akbar ile Sesler, Film Gibi Hayatlar,  Hayat Sanat, Tarih Söyleşileri, Felsefe Söyleşileri, Edebiyat Söyleşileri, Sanat  Söyleşileri, Pazar Konseri, Opera Dünyası, Film Önü/Arkası, Karalama Defteri,  İhmal Edilebilir Nasihatler, Aramızda Müzik Var, Bir Resim Bir Hikaye, Bir  Zamanlar, Çocuklara Yadigar, Destansı Kareler, Eskici, Geleneğin Kalp Atışları,  Koleksiyoner, Sarayın Lezzetleri, Sinema Dünyası, Tarihin Ruhu, Türkiye Ekspresi,  Murat Boncuk'la Atölye ve Yeryüzleri adlı programlar izleyiciyle buluşacak.