CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı konusunda yaptığı temaslardan '8 özellik' çıktı. Gösterilecek adayın 'Kucaklayıcı, halkın içinde olan, siyasi kimliği önde olmayan, toplumdaki gerilimi düşürecek, hukuku üstün tutan, çatışmayı önleyecek, devlet dengelerini koruyan ve dünyada Türkiye’yi temsil edebilecek” niteliklere sahip olması benimsendi.

CHP'nin adaylık arayışı Haziran ayı ortasına kadar devam edecek. Kılıçdaroğlu'nun görüşme turunu tamamlayacağı Haziran ayında isim de netleşecek. Bugüne kadarki temaslarda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in adı ön sırada çıktı. Büyükerşen, her partinin tabanından oy alabilme özelliği sayesinde en çok desteğe sahip isim oldu.

YASADA BOŞLUK VAR

6271 sayılı yasaya göre, bazı makam sahiplerinin Cumhurbaşkanı adayı olmaları halinde görevlerinden istifası gerekiyor. Başbakan, Bakan ya da milletvekilleri için ise bu zorunluluk yok. Belediye Başkanlarının da aday olup, seçimi kaybettikleri taktirde, eski görevlerine dönmeleri konusunda ise netlik bulunmuyor. Bu nedenle Büyükerşen'in aday olması ve seçimi kaybetmesi halinde Belediye başkanlığı koltuğuna dönememe riski bulunuyor. Bu kararı YSK verecek. Yasanın ilgili maddesi şöyle:

'Aday gösterilen hâkim ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, YÖK ve RTÜK üyeleri, memurlar ve kamu görevlileri, belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üstkuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu üyeleri, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılır'

Yasaya göre, yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç olmak üzere, Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri hâlinde, eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilecekler. Belediye Başkanlarının aynı göreve dönüp dönemeyeceği konusu ise yasada net biçimdeyer almıyor.