Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ve Başbakan Erdoğan'ın bir sonraki genel seçimlerde parti tüzüğündeki engel nedeniyle aday olamaması krizlerinin formülü Rusya'da mı gizli?
 
Bu sorunun yanıtını vermeden önce Rusya'da 3 yıl önce gerçekleşen bir değişimi hatırlatmakta fayda var. Rusya'da Dmitri Medvedev 3 yıl önce Putin'den cumhurbaşkanlığı koltuğunu devralmıştı. Önceki gün yaptığı açıklamada ise koltuğu yeniden Putin'e devredeceğini söyledi.
 
Hal böyle olunca da Türkiye'de akıllara bu soru geldi. Rusya modeli uygulanabilir mi?
 
İşte bu sorunun yanıtını bugünkü köşesinde veren Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş'a göre bu formülün uygulanması mümkün.
 
Daha da açık soralım diyen Aydıntaşbaş,
 
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan, günün birinde yer değiştirebilir mi?" diyor.
 
FORMÜL AK PARTİ'YE CAZİP GELİYOR                               
AK Partili Kuzu da onayladı
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Habertürk'e verdiği röportajda Aydıntaşbaş'ın satırlarını onaylayan açıklamalarda bulundu.
"Biz başkanlık sistemini savunuyoruz" diyen Kuzu, parlementer sistemi de yerden yere vurdu:
"Parlementer sistem risk taşıyan bir modeldir. Koalisyon gibi bir Allah'ın belasını bünyede taşıyan bir modeldir. Her zaman o çukura düşecek bir modeldir parlementer sistem. Bugün düşmezse 10 sene sonra düşerse, 6 ayda Türkiye'yi bitirirsin.
 
BAŞKANLIK TEK ÇÖZÜM
 
...Ben her zaman söylerim. Ak Parti ile başlamış bir şey değil bu. Turgut Özal'a danışmanlık yaptığıman beri, başkanlık modelinin tek çözüm olduğunu düşünüyorum. Yani bizim gibi ülkeler bakımından, yani terör etnik grup farklılıkları dini grup farklılıkları ... Bütün bunları da giderece bir model çünkü. Sonunda bu sistem iktidar olmak adına iki partili modele kayar. İster istemez, yüzde 51'le hükümet olunduğu için küçük partinin yaşama şansı çok olmaz."
 
Ve şöyle devam ediyor...
 
Anladığım kadarıyla Erdoğan ile Gül'ün bir noktada yer değiştirmesi düşüncesi, siyasetteki 9 yıllık hakimiyetini devam ettirmek isteyen iktidar partisine her geçen gün daha cazip gelmeye başlamış.
 
Peki nasıl?
 
Bakın anlatayım.
 
PEKİ NASIL OLACAK?
 
Çankaya'da 7 yıl boyunca devletin zirvesini temsil eden Gül, yeniden düz ovada siyasete dönüp partinin başına dönmek ister mi? Çankaya sonrası yeniden başbakanlık yapan tek örnek, İsmet İnönü. Gül, bu örneği izlerse, 2014'te Çankaya'dan emekli olup bir yıl bekledikten sonra seçime mi girecek?
 
POPÜLARİTESİ ÇOK YÜKSEK
 
Ak Parti kulislerindeki beklenti tam da bu. Tabii iktidar partisinde Erdoğan sonrası liderlik için bir çok aday var. Ancak çoğu Erdoğan gibi üç dönem milletvekilliğinden sonra ara vermek durumunda. Ayrıca güçlü bir liderden sonra partinin seçim başarısını devam ettirebilecek isimler sayılı. Bunların başında da Abdullah Gül geliyor. Gül'ün yoklamalarda cumhurbaşkanı olarak popülaritesi çok yüksek. Parti kurmayları, eğer yeniden siyasete dönmek isterse Erdoğan'dan sonra seçim kazanabilecek isimlerin başında geldiğini her fırsatta söylüyor. Kısacası karar büyük ölçüde Gül ve ailesine kalmış durumda.
 
TÜRKİYE BAŞBAKANSIZ KALACAK
 
Çankaya'daki durum ise daha kolay. Erdoğan'ın 2014'te halkoylamasıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olmak istediğini biliyoruz. O yıl milletvekilliğinden istifa edip aday olması lazım. Bu durumda Erdoğan Çankaya adayı, Gül ise henüz milletvekili olmadığından parti 2015 seçimlerine kadar bir yıl başsız, Türkiye ise başbakansız kalacak. Bu süreçte partiyi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gibi üçüncü bir ismin devralması bekleniyor.
 
Ancak 2015 itibariyle Türkiye için olasılığı en yüksek senaryo, Rusya gibi Erdoğan ve Gül'ün Putin ve Medvedev gibi yer değiştirmesi.