Cuma namazını Sarıyer'de bulunan Yeniköy Merkez Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Suriye'de kaçırılan Türk vatandaşı Aydın Tufan Tekin'in durumunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, 'Suriye'de kaçırılan bazı Lübnanlılarla, Lübnan'da kaçırılan vatandaşımız arasında hiçbir ilişki yok. Çünkü Suriye'de kaçırılan Lübnanlılara bizim herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil ama onların da kurtarılması için gayret içerisindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Lübnan Cumhurbaşkanı ziyaretime geldi. Orada da görüştük. Lübnanlıların kurtarılması için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz ama direkt içinde olmadığımız bir konu. Biz etkinliğimizi kullanarak, istihbarat teşkilatımız kullanarak böyle bir insanı durumda yardımcı olmak için gayret sarf ediyoruz. Lübnan'da kaçırılmış olan Türk vatandaşımıza da çok üzüldük. Çünkü Lübnan'a yatırım yapan, onların ekonomik durumlarına dolaylı olarak katkı sağlayan bir şirket temsilcisi. Siyasi politik bir durum söz konusu değil. Mekke'de İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı vesilesiyle Lübnan Başbakanı da oradaydı. Onlarla da bir toplantı yaptık. Kendilere de bu meselelerin birbirinden ayrı olduğunu, Suriye'deki insani konuyla ilgili Türkiye'nin elinden geleni yaptığını ama Lübnan'da da bir vatandaşımızın kaçırıldığını ve bunun bir an önce serbest bırakılmasının Türk Lübnan ilişkilerine katkı sağlayacağını söyledim. İnşallah kendisin sağ salim kurtaracağız' dedi.

Suriye'de devam eden çatışmalarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Gül, 'Suriye'de Ramazan günü, bayram arifesinde ne kadar büyük kan aktığını görüyorsunuz. Buna dayanmak mümkün değil. Memleketin başbakanı ülkesinde kaçtı ve 'bu rejime karşı mücadele edeceğim' diyor ise söylenecek bir şey yok. Halkı ile savaşan bir rejim var. Ümit ediyorum bu durum kısa sürede biter ve daha fazla kan akmadan bir geçiş yolu bulunur. Bir geçiş yolunun bulunması için tüm İslam ülkeleri ortak kanaate vardılar. Önümüzdeki günlerde bu yönde daha farklı görüşmeler olacak' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunun Köşk'te yapılacak olması ile ilgili bir soru üzerine, 'Bayram hepimizin bayramı. Bayrım en iyi kutlamak için elimizden geleni yapacağız. 30 Ağustos hepimizin gurur duydu zafer bayramı. Küçük büyük çocuk, sivil asker hepimizin bayramıdır' ifadelerini kullandı.