Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'deki değişimin milletin talebi olduğunu vurgulayarak, "Eğer bunu biz kendimiz yapmazsak sandıkta milletimiz yapar. Ona fırsat vermeden bu işi kendimiz çözmemiz gerekir" dedi. Cumhurbaşkanı, "Hep Birlikte, Büyük Hedeflere" temalı 26. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan partililere önemli mesajlar verdi:

 

TEŞKİLATLARIMIZI YENİLİYORUZ
 (Mevlana'nın, "Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım" sözlerini hatırlatarak) "Biz milletimize her alanda hep yeni şeyler söyledik. Bundan sonra da aynı şeyi yapacağız. Değişime direnmek akıntıya karşı kürek çekmek gibidir. Bir süredir teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde yenilenme ihtiyacımız bulunduğunu söylüyorum. Kongre süreci vesilesiyle teşkilatlarımızı önemli ölçüde yeniliyoruz. Belediyelerde de şimdiden benzer adımların hazırlığı içindeyiz.

MİLLETLE ZITLAŞMA OLMAZ
 Bu, benim şahsi tercihim veya partimizin kendi kendine icat ettiği bir yöntem değildir. Bu milletimizin talebidir. Bu yenilenme sürecini kendi irademizle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Eğer bunu kendimiz yapmazsak sandıkta millet yapar.
 Geçmişte bugün siyaset çöplüğünde kaybolup gitmiş pek çok partinin en büyük yanlışı, milletin değişim talebine kulak vermek yerine kendi iç kavgalarının, kendi iç dengelerinin arkasından yürümeyi tercih etmiş olmalarıdır. Biz asla böyle bir yanlışa düşmeyeceğiz. Milletimiz bize en barizi 7 Haziran olmak üzere bu yönde çok net mesajlar vermiştir.
 Milletle zıtlaşma olmaz. Hele hele milletle kavga hiç olmaz. Biz siyasi varlığımızı, hatta 15 Temmuz'da olduğu gibi hayatımızı, milletimizin bize olan desteğine borçluyuz. Eğer o gece milletimizin o desteği olmamış olsaydı, biz bugün yoktuk.



REFORM, DEĞİŞİM, YENİLENME
 Milletimiz bize ne diyor? Değişim. Milletimiz bize ne diyor? Reform. Milletimiz bize 'Daha büyük hedefler, daha büyük projeler' diyor. Değişim demek asla geçmişle bağları koparmak demek değildir. Yenilenme demek de asla kadroları tümüyle tasfiye etmek demek değildir. 'Reform' demek, asla mevcudu tamamen kaldırıp bir kenara atmak demek değildir. 'Daha büyük hedefler' demek, asla devam eden çalışmaları aksatmak değildir.
 Belediye başkanlarımızın bir kısmının dinlenmesi veya başka görevlerde değerlendirilmesi icap ediyorsa elbette karşılıklı mutabakatla gereğini yapacağız. Bundan kimsenin alınmaması gerekir.
 Dünya değişirken Türkiye'nin yerinde saymasını beklemek ne kadar yanlışsa Türkiye değişirken AK Parti'nin de olduğu gibi kalmasını beklemek o kadar yanlıştır. Unutmayınız ki çetin yollar, yorgun bedenlerle aşılamaz."

'SALDIRILARA BU KEZ ERKEN BAŞLADILAR'
 "Yalan yanlış haberlerle AK Parti kalesinden taş düşürdüklerini sananların heveslerini kursaklarında bırakmayı sürdüreceğiz. Kurulduğumuz günden beri her seçim öncesi AK Parti'ye yönelik bu tarz kampanyalar yapılır. Bu defa biraz erken başladılar. O malum köşe yazarları edep dışı bir şeyler yazmışlar yine. Ne diyor 'AK Parti gençler, kadınlar tarafından tutulan bir parti değil.' Gençlere seçilme hakkını AK Parti'den önce hiçbir parti verdi mi? Hayır. Biz geldik 18 sadece seçme değil, seçilme yaşı oldu.


Erdoğan partililerle selamlaştı, çocukları sevdi.

'BUGÜN DE AYNISINI YAPACAĞIZ'
 2013'ten beri neredeyse kesintisiz bir şekilde öylesine büyük saldırılara maruz kalıyoruz ki artık sadece savunma değil aynı zamanda taarruz gücümüzü de artırmamız gerekiyor. Dün nasıl vesayet güçleriyle, darbecilerle, lobicilerle vuruşa vuruşa ülkemize çağ atlattıysak bugün de aynısını yapacağız. Bölgemizde uygulanmaya çalışılan böl, parçala, yönet, hatta yut anlayışını mutlaka bozacağız."

BARZANİ'YE MESAJ: 'BAŞLADIĞIN YERE DÖN'
 "Kuzey Irak'ta, Barzani'nin sağında Fransa'nın eski dışişleri bakanı, solunda Bernard Henry-Levy bir Yahudi... Bunlar bir Siyonizmin planlamasını masa üstünde yapıyorlar. Şimdi şu dillendirilmeye başlandı, 'Küçük İsrail.' Bütün bu oyunları görerek, kararlı bir şekilde adımlarımızı atacağız ve bunlara da fırsat vermeyeceğiz. Açık ve net söylüyorum.Yapacağın tek iş var. Başladığın noktaya geri dönmektir. Eğer başladığın noktaya geri dönmüyorsan orada yalnızlığa mahkûm olacaksın ve tüm elindeki imkânları da kaybedeceksin.
Atalarımız, 'El atına binen, tez iner' demişler. Bugün başkalarının atlarıyla gençlik hayallerine doğru dört nala koşturanlar, çok yakında hakikatlerin acı yüzüyle karşılaşacaklardır. Unutmayalım ki hiçbir zaman 16 yaşında kalmayacaksın. '16 yaşımdaki hayalimdi' demek o hayale ulaşmaya yetmez. Umarız çok geç olmadan ve çok bedeller ödenmeden o güne ulaşırız."



'KADINLARIN ORANI YÜZDE 43, GENÇLERİN ORANI İSE YÜZDE 15'
"AK Parti'nin toplam üye sayısı 10 milyon 271 bindir. Bu rakam içinde kadınların sayısı 4 milyon 443 bin. Ey o köşesinde bu yazıyı yazan. Şimdi diğer siyasi partilere bak bakalım. Onların bu noktadaki üye sayısı nedir? Yani hanımların oranı yüzde 43 bizim partimizin içinde. Gençlerin sayısı da 1 milyon 483 bin. Bu da toplam üyemizin yüzde 15'i. Ana muhalefetin toplam üye sayısı 1 milyon 200 bin. Ya sen bizim gençlik teşkilatımızın üye sayısı kadar bile yoksun be. Neyin mukayesesini kalkıp da AK Parti'yle yapıyorsunuz?"

GÖREV İSTENMEZ VERİLİR
"Bizim siyasi terbiyemizde görev istenmez verilir. Sandıkla gelen sandıkla gider ama sandığa kadar olan süreci de kimse göz ardı edemez. İhanet etmediği sürece görevden çekilmiş olanı yeniden değerlendirme yolu da daima açıktır."