Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World'ün güncel, kültürel, politik, ekonomik ve sosyal çıkmazlara çözümler aramak amacıyla bu yıl ilk kez İstanbul'da "Belirsizlik çağında değişime ilham olmak" temasıyla gerçekleştirdiği "TRT World Forum"nun kapanışında konuştu. ABD'ye sert tepki gösteren Erdoğan, vize krizi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

ABD'ye sert tepki gösteren Erdoğan, "ABD'de rezidansa geçerken orada PKK'lılar ve FETÖ gösteri yapıyor. Orada gözaltına alınan 2 PKK'lı sonra serbest bırakıldı. Ama orada gözaltına alınan vatanseverler hala içeride. Benim 13, eşimin de 2 koruması hakkında gözaltı kararı çıkıyor. Ve bunların içinde ABD’yi görmeyen de var. Ya ölür müsün öldürür müsün? Bu nasıl iş, bu nasıl adalet, buna ben isyan ediyorum" diye konuştu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Maalesef dünyada adalet yok. Özellikle ekonomik noktada güçlü olanın haklı olarak takdim edildiği bir dünyada yaşıyoruz. Haklı olanın güçlü olduğu değil, güçlü olanın haklı olduğu bir dünya. Böyle bir dünyayı kabullenmek mümkün değil.

ADİL BİR DÜNYA KURACAKSAK ŞART

İşte BM'nin durumu. 5 daimi üye. Ve bütün dünya 5 daimi üyenin iki dudağının arasında. Ve çok aldatıcı bir durum. Nedir o? 15 tane geçici üyelik koymuşlar. Bütün ülkeler bunun için yarışıyor. Oradan geçici üyelik kapsan ne oluyor? Hiçbir şey olmuyor. Onun içni dünya 5'ten büyüktür. Dünyayı 2. dünya Savaşı'nın şartlarında değerlendirenler var. Geçti o. Değişim artık şart. Eğer demokratsak, gerçekten adil bir dünyayı kuracaksak bunu sağlamamız lazım. İkili görüşmeleri yaptığımız zaman ülkelerden bana gelen destek artıyor ama güçlülerin yanına geldikleri zaman dünya 5'ten büyüktür diyemiyorlar. Çünkü bir şekilde bağları var.

SAYIN TRUMP'A SÖYLEDİM...

Irak ve Suriye'deki gelişmeleri görüyorsunuz. Terör örgütü PYD'yi bir başka terör örgütü olan DAEŞ'e karşı kullanan kim? Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle ıslah etmek doğru mudur? Sayın Trump’a “gelin DEAŞ’ı beraber yok edelim” diyorum. “Bunun için 2 tugay hazırladık” diyorum. “Biz PYD ile yok edeceğiz” diyorlar.3500 TIR silah kuzey Suriye’ye girmiştir.Şimdi diyorlar ki seri numaralarını alıyoruz geri alacağız. Kendilerine dedi m ki alamazsınız. Şu anda gidiş iyi bir gidiş değil. Şu anda Afrin sorunu var. PYD orada mı? Şimdi biz PYD’ye karşı sessiz durabilir miyiz?

MERKEL'E SÖYLEDİĞİMDE YANINDAKİLERE BAKIYOR

Almanya'ya PKK ile ilgili 4500 dosya verdim ve bunlarla ilgili hiç bir dönüş olmadı. Bunlar elini kolunu sallaya sallaya geziyor. PKK terör örgütü ise ben sana dosya veriyorum, bunun üzerinden hareket et. FETÖ bir terör örgütüdür, aynı durum burada da var. Fransa'da benim ölüm ilanımı verdiler, Almanya'da resmimizin altına öldüren Mercedes'i alır diye yazdılar. Ben bu Sayın Merkel'e söylediğimde yanındakilere bakıyor, farklı bir duruma yatıyor. Bu senin başbakanlığın önünde oluyor senin bundan haberin yok, olabilir mi?

BU NASIL İŞ BEN İSYAN EDİYORUM

Amerika. Ben davetli olarak gidiyorum görüşmeleri yapıyoruz ardından rezidansa geçeceğiz. PKK’lılar ve FETÖ gösteri yapıyorlar. Bir yandan da bizi sevenler var. Onlar da onlara karşı tavır yapıyorlar. Bir vatandaşımız yaralanıyor. Daha sonra 2 vatansever insanlarımızdan, 2 de PKK’lılardan içeri alınıyor. PKK’lılar daha sonra bırakılıyor. Ama 2 vatansever insanımız içeride. Benim 13 eşimin de 2 koruması hakkında gözaltı kararı çıkıyor. Ve bunların içinde ABD’yi görmeyen de var. Ya ölür müsün öldürür müsün. Bu nasıl iştir bu nasıl adalettir. Bu adalete ben isyan ediyorum. Böyle olacaksa zaten bir yere varmak mümkün değil. O bakımdan dünya beşten büyüktür. Eğer biz sağlam durursak adalet yerini bulacaktır.

BEN BU BATIDAN ŞÜPHE DUYARIM

Bu gidiş demokrasiyi sorgulanmasına doğru gider. Ve gidiyor. Niye bakıyorsunuz oylar bu işin karşılığını veriyorsa niye saygı duymuyorsunuz? Saygı duyun. Bu güçlünün haklı olduğu yere doğru gidiyor. Ve onun için de bu sorgulama sürecine girdik. Aynı şekilde emperyalizmin acımasız vukuatları karşısında demokratlar olarak ne yapacağız? Şimdi Türkiye'de partim açık ara önde seçim kazanıyor. Kalkıp batı benim partimi yargılıyorsa ben bu batıdan şüphe ederim. Demokrasi değil mi? Demokrasi insanoğlunun düşüncelerinin karşılığını vermiyorsa buna demokrasinin iflası diyebiliriz.

FETÖ'YE 400 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS EDİLDİ

Bakın çok açık konuşuyorum 99’da ABD’ye giden FETO denilen adam Pensilvanya’da 400 dönüm kendisine tahsisi edildi ya da satın aldılar 170 ülkeyi idare ediyor. Tabi bu adam sembolik idare edenler başka.Onun idare edecek kabiliyeti de yok başka. Bütün bunlar olurken ben stratejik ortağıma 85 koliyi veriyorum da bize bir destek gelmiyorsa bunu karşısında demokrasiye inanmış olarak biz ne yapacağız.

KİM BU BÜYÜKELÇİ YA

Bizi emir kulu gibi görüp, “birisi var içeride onu bize verin”. Ya onu alacaksan önce kendindekini bize ver. Seninki yargıdan geçmemiş çiftlikte duruyor. Sen çiftliktekini ver bakalım. İşte en son açık net örnek. Vize meselesi kalkıyor hemen bir paragraf vizeleri kaldırdık. Bunu diyen kim büyükelçi. Kim bu büyükelçi ya. O zaman ben stratejik ortaklığımı masaya yatırırım. Şimdi 2 günüdür görüşmeler yapıldı. Bakalım nereye varacak. Bu duruşlar önem arz ediyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ KRİZİ

Şimdi biraz yumuşama havası var. Umarım körfezdeki bu sıkıntılı hava tamamen ortadan kalkar. Üs kurma teklifimizi Suudi Arabistan’a da ilettim. “bakalım” dediler. Farklı ülkelere üs kurma izni veren körfez Türkiye’ye neden izin vermiyor. Bunu cevabını bulamamız lazım. Biz yine de ümitsiz olmayacağız. Ve bu devran böyle dönmez.

İşte 15 yıl oldu benim milletin AK Parti iktidarına adeta süresiz vize verdi. Şimdi bir devran daha değişecek: 2019. Türkiye çok daha güçlü bir şekilde devam edecek.