Osmanlı İmparatorluğu döneminde küçükbaş hayvan başına alınan 'Ağnam Vergisi'ni vermemek için çiftçilerin koyun ve keçilerini sakladığı 'Cüceler Mağarası' ziyarete açıldı.
Mağara oluşumu bakımından oldukça zengin olanAntalya'da yaklaşık 500 kadar mağara bulunuyor.Antalya, Türkiye'de ziyarete açılan en fazla mağaraya sahip olsa da, bu mağaralardan çok azı uluslararası öneme sahip. Turizmde çeşitliliği artırmayı hedefleyen girişimciler, bu doğal zenginlikleri sektöre kazandırmayı amaçlıyor. Bu amaçla Alanya'da bir mağara daha turizme açıldı. Alanya'da dünyaca ünlü Damlataş Mağarası'na benzerliğiyle dikkati çeken 'Cüceler Mağarası' da turizme kazandırıldı. Sapadere Kanyonu işletmecisi Osman Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 10 yıllığına kiraladığı 37,5 dönüm arazi içerisinde yer alan Cüceler Mağarası'nı ulaşım, düzenleme, aydınlatma ve restorasyon çalışmalarını tamamlayarak ziyarete açtı.
İçerisinde 7 renk tonundan oluşan çok sayıda 'sarkıt' ve 'dikit' yer alan mağara, toplam 150 metre uzunluğunda 6 galeriden oluşuyor. İlçe merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Cüceler Mağarası, henüz tanınmamasına rağmen Sapadere Kanyonu'na giden turistler tarafından ziyaret edilmeye başlandı.

Mağaranın ilginç hikayesi

Antalya'da Damlataş, Karain, Dim, Altınbeşik, Aşıklar, Korsanlar ve Kocain mağalarının turizme hizmet verdiğini belirten işletmeci Osman Yılmaz, Cüceler Mağarası'nı ;turizme kazandırmak için 2 ayda yaklaşık 250 bin TL harcama yaptığını söyledi. Mağarayı ilk kez 35 yıl önce ziyaret ettiğini anlatan Yılmaz, "1900'lü yıllarda Tırılar Köyü'nde Terziler diye bir sülale yaşarmış. Bu sülaleden bir cüce, ağabeyinin kendisini dövmesi üzerine evden kaçarak bu mağaraya saklanmış. Cücenin mağarada yaşadığını gören bir çoban ise durumu ailesine bildirmiş. Ailesi cüceyi alarak eve götürmüş ancak mağaranın adı da 'Cüceler Mağarası' olarak kalmış" dedi.

Vergi ödememek için keçi ve koyunları saklamışlar

Mağaranın, Osmanlı döneminde çiftçiler tarafından da kullanıldığını ;kaydeden Yılmaz, şunları anlattı:

"Osmanlı İmparatorluğu'nda küçükbaş hayvanlar için 'Ağnam' adı altında vergi alınırmış. Bu vergiyi ödemek istemeyen çiftçiler, tahsildarlar geldiğinde keçi ve koyunlarını bu mağaraya saklarmış. Mağaranın ilginç bir geçmişi var. Ancak biz Antalya'daki diğer mağaralar gibi Cüceler Mağarası'nı turizme kazandırmak istiyoruz."

Mağaranın dışarıya göre 10- 12 derece daha serin olduğunu dile getiren Osman Yılmaz, gelecek Turizm sezonunda mağaradaki gezilebilen alanın çeşitli düzenlemeler yapılarak 150 metreden 250 metreye çıkarılacağını kaydetti.