Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, güven artırıcı önlemlerin ve geçiş noktalarının açılmasının, Kıbrıs sorununun yerini tutmayacağını belirterek, hedefin, ''Kıbrıs'ın her yerinde serbestçe dolaşabilecekleri şartları yaratacak kapsamlı bir çözüm bulunması olduğunu'' söyledi.

Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın açılışında konuşan Hristofyas, Yeşilırmak-Aşağı Pirgo geçiş noktasının açılmasının, bölgenin sivil topum örgütleri ve sıradan insanları arasındaki işbirliğinin güçlenmesine katkı sağlamasını diledi.

Hristofyas, ''En üst hedefimiz, olguları tamamen normalleştirecek ve Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin ortak vatanlarının birleşik federal Kıbrıs'ın her yerinde serbestçe dolaşabilecekleri şartları yaratacak kapsamlı bir çözüm bulunması olmaya devam ediyor'' dedi.

Çözümün, ''Kıbrıslıları kendi ülkelerinin gerçek efendileri haline getirecek bir çözüm'' olması gerektiğini kaydeden Hristofyas, ''hayatımın hedefi'' diye nitelediği bu vizyona bağlı olduğunu belirtti.

Hristofyas, ''Bugün zor ve meşakkatli bir çaba mutlu sona eriyor. Bugün, öncelikle bölge insanı, Pirgo ve Limnidi (Yeşilırmak) sakinleri ve bölge için önemli bir gündür. Lefkoşa'ya olan mesafe, dolayısıyla da zaman önemli ölçüde kısalıyor. Poli'den Omorfo'ya (Güzelyurt) ve Lefkoşa'ya kadarki bu güzergah üzerinde bulunan köyler için de faydaları gittikçe daha da belirgin olacak'' diye konuştu.

''İlk geçiş noktalarının açıldığı 2003'ten beri, malum milliyetçi çevrelerin iki toplumun birlikte yaşayamayacağı argümanının kağıttan kule gibi yıkıldığını gördük'' ifadesini kullanan Hristofyas, sıradan insanların, ''ortak bir vatanda barış içinde birlikte yaşamak istediğini ve yaşayabileceğini'' söyledi.

Yeşilırmak muhtarı Yüksel Kabaran'ın, geçiş noktasının açılması konusunda başı çekenlerden biri olduğuna da işaret eden Hristofyas, ''Bugün burada, aramızda olamamasından dolayı üzgünüm'' dedi. Kabaran, bir yıl kadar önce vefat etmişti.

Törende konuşan ABD'nin Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi Frank Urbancic de, ''Bu, ortak vizyona ve kararlılığa sahip insanların işbirliği yaparak sorunları çözmelerine iyi bir örnektir'' dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer da, çok kişinin, bu çalışmanın yapılamayacağını söylediğine işaret ederek, ''karamsarlar yanlış yaptı'' dedi ve açılıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bunun, iki tarafın kararlılığıyla başarıldığını ancak kolay bir çalışma da olmadığını söyleyen Downer, ''Şimdi iki liderin Kıbrıs sorununa kapsamlı çözümü başarabileceği ümidi var. Bu siyasi irade ve cesaret gerektirir. BM'den ve uluslararası camiadan bütün desteği alacağınıza emin olunuz'' diye konuştu.

UNDP Bölge Şubesi Müdür Vekili Haoliang Xu ise, ''iki toplumlu işbirliğinin başarılmasından'' duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Kimse, daha fazlasının yapılabileceğini unutmamalı'' dedi.

A.A.