İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırı aslında ne zaman başladı. İskele Sancak'a katılan konuklar katliam yapan İsrail'in akıbeti için en ağır tahmini yaptılar.

Kanal 7'de Erhan Çelik'in sunduğu İskele Sancak'ta İsrail'in Gazze'ye saldırısı tartışıldı.

EL FETİH HESAPLAŞMAYA GİTMEDEN ASLA

Sefer Turan, Filistin'de iç sorunun çözülmesi için öncelikle El Fetih'in kendi içinde hesaplaşmaya gitmesi lazım. El Fetih bu düzenlemeyi yapmadan Filistin'de uzlaşma zemini olması çok zor. Mahmut Abbas öyle bir siyaset izlemeye başladı ki, saldırı öncesinde " Hamas en kısa zamanda düşecek acele yeni bir yönetim oluşturulsun" ifadeleri yer aldı. Ancak Abbas'ın dediği olmadı. Ben bugün yapılanı Hamas'a yapılan bir saldırıdan ziyade Filistin'e yönelik bir saldırıdır.

Bu bir operasyon değil bir saldırı da değildir. Bu saldırının çok ötesinde birşeydir. Ben saldırı gördüm ama hayatımda böyle bir şey görmedim. Bu görüntüleri izlemekten bunalıma girmeye başladım. Ben bunu saldırı ile anlatılmasına karşıyım.

Mete Çubukçu, Filistin'e saldırı İsrail'in dışında kimseye yarayacağı kanatinde değilim. 2006'da bu operasyon başladı. İsrail, öncelikle Hizbullah'ı devirecek sonra Suriye daha sonra Filistin'de istediğini elde edecekti, sonrasın da İran yolu açılacaktı. Ancak ABD'nin kendine göre Şer cephesi dediği kesim geri adım atmadı aksine daha da güçlendi.

Arap rejimleri ile Arap halkı taban tabana zıt görüşlere sahip oldu. Arap toplumu tehdidin zamanı gelince kendilerine de yöneleceğini gördüler. Mısır Ürdün Suriye, Suudi Arabistan ekseni kırılmaya çalışıldı ancak kırılamadı. Eğer bu eksen kırılmazsa bazılarının işleri bundan sonra çok zor.

İSRAİL'E GÖRE HAMAS'IN ANLAMI

Aşye Karabat, Geçmişte yapılan bir vekalet savaş vardı. Bugün bu savaş fiilen gerçeğe dönüştü. İsrail kendi kendine bir soru sordu ve cevabını verdi. Hamas'ın yaşama hakkı varmıdır dedi ve hayır cevabını verdi, buna göre de harekete geçti. Bugün dünyanın birçok ülkesi tüm yaşananlara rağmen Hamas'a yaşam hakkı tanımıyor. Bugün Gazze'de bir rejim değişikliği yapılabilirmi planı yürütülmekte. Hamas'ın hedefi bağımsız bir Filistin iken İsrail'e göre Gazze Hamasistan'dan başka birşey değildir. Filistinlilerin Hamas'ı desteklemiş olması bile İsrail'e göre Filistin'de sivil olmadığı herkesin bir şekilde kendi düşmanı olduğunu tezini öne çıkarıyor.

Hüsnü Mahalli, İsrail'in saldırılardan vazgeçeceği yok. Bundan hiçbir zaman pişman dahi olmayacak. Bu bir genetek bir durum. İsrail'in şiddeti genetiğinde var. Filistin tarihinde 15 yıl var. Arafat'ın var olduğu koşullar ile Hamas'ın koşulları farklı. Arafat'ın arakasında Rusya Avrupa ve sol hareketler vardı. Şimdi ise tek kutuplu bir dünya var. Dünyadaki bütün devrimci hareketler Arafat'a sahip çıkıyordu. Bugün Hamas var ama kimse Hamas'ın yanında değil. Hamas son umut görüldüğü için halk ona oy verdi. Telefonla dahi Hamaslı yetkili ile görüştüğün an o yetkilinin temsilcisinin yeri teslim edildiğinde hemen bombalanarak yok ediliyor.

LİVNİ ASLINDA BİR TERÖRİST AJAN

Bundan sonraki süreç daha kanlı olacak. İsrail'de iktidara gelmek isteyen üç partinin de ortak bir hedefi var. Ne kadar Filistinli öldürülecek. Livni, ajandır, ve kod adı avcıdır. Mossad ajanı olarak görev yapmıştır. Barak da Mossad ajanı biri Savunma bakanı diğeri Dışişleri Bakanı ikisi de katil. Arap ülkelerinin inanılmaz, işbirliği ve Arap davasını satış var ve İsrail de bundan faydalanıyor. Filistin için Ortadoğu'daki Arap ülkelerinde yürüyüş yapmak eylem yapmak yasak. 41 yıldır işgal var İsrail ezip ezip geçiyor Ama o insanlar mücadelelerini sürdürüyor. Ajanlar ve işbirlikçilerine karşı Filistinliler mücadele veriyor. Bence Filistin mücadelesi hiçbir zaman sona ermeyecektir. Golan tepelerinde senelerdir hiçbir eylem yok İsrail anlaşmalara rağmen burayı Suriye'ye teslim etmiyor. Filistin halkı Hamas'ı seçti ama saygı gösteriyor. Hamas seçim istemezken zorla seçime sokuldu. Türkiye Hamas'ı davet etti niye çağırdın diye hükümete denilmeyen bırakılmadı

ARAP LİDERLER ŞİMDİ HEDEF TAHTASINDA

Sefer Turan, İsrail saldırısın sonuçları açısından hem Filistin hem İsrail'e büyük yansıması olacak. İsrail bunu seçim malzemesi olarak kullanıyor. Bu saldırıdan Hamas zaferle çıkarsa Mahmut Abbas kendini zor durumda görecek. Hamas, Gazze kadar Batı Şeria'da da güçlü. bundan sonra Batı Şeria'ya dikkat etmek gekeriyor. Mahmut Abbas son anda dilini yumuşattı ve ulusal birlik mesajı vermeye başladı. Hamas bundan mağlubiyetle çıkarsa bu hem bölgeyi hem Filistin'i etkileyecek. 2006'da ortaya çıkan direniş kültürü tamamen yok edilmiş olacak. Ama Hamas kazanırsa İsrail ve ABD bir mevzi daha kaybetmiş olacak. Filistin'de birçok kesim Hamas'ın iktidarda olmasından rahatsız. Bu açından İsrail ile Filistin'in belli kesiminin ortak politaksı var mış gibi. Bana göre geçen süre Hamas için çalışıyor. Uluslarararası konjoktöre bakacak olursak Arap liderleri kendisine hesap verme noktasına getirdi. Mısır şu anda çok kötü durumda. Dünya ülkelerinde artık İsrail yerine Mısır elçilikleri hedef alınmaya başladı.

İSRAİL İKİ HEDEFİNDEN BİRİ GERÇEKLEŞTİ ARAP ÜLKELER DARMADAĞINIK

Mete Çubukçu İsrail dış politakası iki temele oturdu, Savunma ve güvenlik ikincisi de Arap ülkelerini bir araya getirmeme, İkincisi başarılmış durumda. Yanyana değil karşı karşıya durumdalar. Savunma konusunda da tehdit algısı topluma yayılır ve İsrail sürekli kendine düşman yaratmak zorundadır. Bir düşman oldukça İsrail halkı kendini daha iyi hisseder. Ancak bir süre sonra bu korku kendi vatandaşını yemeye başlar. Bugün İsrail'in güneyi boşaltılıyor. ve halk sürekli şehirleri terkediyor. Hamas'ın seçimi kazandığı gece Dahlan aşireti El Fetih'le birlikte gövde gösterisi yaptı. Gazze'de Hamas'ın ofisleri karargahları vurulduğu İsrail'ce söyleniyor. O karargahlar polistir veya ordaki normal görevlilerdir. Ancak İsrail burda tamamen bir kesimi yok etmek istiyor.

TÜRKİYE FİLİSTİNLE İLGİLİ YOL HARİTASINI UYGULAMAYA KOYDU

Ayşe Karabat, Türkiye'nin katliama yönelik attığı adımların Filistinliler üzerindeki yansımasında burada tüm Arap liderler taraflı olduklarını ortaya koydu. Türkiye olaya en gerçekçi yaklaşan ülke oldu. Türkiye kendi planını ortaya koymaya başladı. Öncelikle İsrail'in saldırılarının durdurulması, sonra ateşkes, Birleşmiş Milletler üyeliği vasıtası ile Arap ülkeler arasındaki dağınıklığı önlemek. Türkiye yavaş yavaş bu yol haritasını uygulamaya başladı. Zaman İsrail'in aleyhine işlemeye devam ediyor. İsrail bunu yapmaya devam ettiği ve Filistin devletini geciktirdiği sürece eninde sonunda yıkımla karşılaşacak. Filistin nüfusu her şekilde Yahudi nüfusu geçecek. Kesseler de doğrasalar da dünyanın gittiği bir yol var. İsrail bir Filistin devletine izin vermediği sürece İsrail yıkılacaktır. Yahudi karakterini bozacak her hareket İsrail'i yokedecektir.

İSRAİL CANLI BOMBALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Hüsnü Mahalli, İsrail Lübnan'ı yerle bir etti, Birleşmiş Milletler'in elemanları öldürüldü BM birşey soramadı bile. Ben İsrail'in Türkiye hesabı yaptığını sanmıyorum. onların hesabını yaptığı tek yer ABD'dir. İsrail, Türk Başbakan'ın bunlar teröristtir sözünü unutacaklarını sanmıyorum. İsrail, bugün Gazze'de aynı evden 5 kardeşi öldürdü, yaşayan tek kardeş ayakta kalsa o gidip canlı bomba olarak İsrail'in içine gidecek, peki buna katliam denir mi, İnsanları zorla provake ediyor. Bunun artık bunu kimse hoşgöremez. İsrail'in yaptığı vahşeti kimse savunamaz.

TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU POLİTİKASI NASIL OLMALI

Mete Çubukçu, İsrail hiçbir zaman istemediği bir planı uygulamaya koydurtmaz. İsrail ancak kendisi için gerek duyduğu projelerde işbirliğine gidebilir. Bunun dışında bugünkü Ortadoğu ülkelerine karşı İsrail istediğini yapacak durumdadır. Burda Türkiye'nin attığı adımlar bölge ülkeleri açısından Türkiye'yi daha güvenilir hale getirmiştir. Türkiye herkesle ilişkileri yumuşak tutalım diyerek ilişkileri götürebilir ama sonuç elde edebilirmi bilemiyorum. Bence Türkiye bakış açısını daha da daraltıp ona göre yoluna devam etmesi gerekiyor.

Sefer Turan, Türkiye kimseye liderlik yapma kaygısında olamaz. Böyle birşey olamaz. Türkiye ancak gelin sorunları beraberce çözüm üretelim. Türkiye bölge ülkelerini biraraya getirirek sorunları masaya yatırmaya çalıştı. Türkiye bölgenin lideriyim derse kaybeder, Türkiye ancak bir araya getirerek sorunları çözebilir.

Hüsnü Mahalli, Bütün arap ülkelerinde halk Türkiye'den büyük beklenti içinde. Türkiye'ye sıcak bakıyorlar ve Türkiye'nin toplayıcı olması rolünü üstlenmesini istiyorlar. Bu sadece politaka değil diziler spora kadar yansıyor. Babacan'ın dediği gibi Türkiye'nin tarihi bir misyonu var ve bundan Türkiye vazgeçemez.


HABER 7