BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un tarihi Kıbrıs gezisi bir çok ilkleri de beriberinde getirdi. İlk kez adayı ziyaret eden Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ında biraraya geldi. BM Genel Sekreteri KKTC gezisi sırasında Kıbrıslı Türkler tarafından büyük bir çoşkuyla karşılandı. Rum lider Dimitris Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet ali Talat ile biraraya gelen Ban, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs'a ilk kez gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Ban, BM'nin, iki liderin çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak üzere burada olduğunu söyledi. Ban, "Kıbrıs sorununun çözümünde var olan sorunların bilincindeyim, ancak bir çözüme ulaşılması mümkündür' diye konuştu. Talat ve Hristofyas'ın hazırladığı ortak açıklamada ise, müzakereler süresince karşılanan sorunlara rağmen çözüm ve kalıcı barış konusundaki çabaların süreceği mesajı verildi.

RESEPSİYON GERİLİMİ

Akşam saatlerinde ise Ban Ki-mun, Lefkoşa ara bölgede bir resepsiyon verdi. Bazı Rum siyasi parti temsilcileri, BM Genel Sekreterinin, Talat'la görüşmesini Cumhurbaşkanlığı'nda yapmasına tepki göstererek resepsiyona katılmadı. Resepsiyonun ardından açıklamalarda bulunan Talat, toplantının Cumhurbaşkanlığı'nda yapılması konusunda, "Bizi başka bir mekana zorlasalardı görüşme olmazdı, ziyaret fiyasko olurdu. Rumların tepkileri anlamsız. Bu tür mantıksızlıklara olumlu yaklaşım gösterirseniz sonunda tepenize binerler " dedi.

Hristofyas rahatsız oldu

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Mehmet Ali Talat'la Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşmesi Rumları rahatsız etti. Görüşmeye tepki gösteren Rum lider Hristofyas kendisi ile görüşmeye gelen Ban'ı kapıda karşılamadı. Ardından da bir açıklama yapan Hristofyas, görüşmenin "rahatsızlık yarattığını" söyledi.

Geleceğiniz sizin elinizde

Dünyanın on yıllardır Kıbrıs sorununu duyduğunu ve şimdi artık Kıbrıs sorununun çözüm vaktinin geldiğini kaydeden Ban, BM'nin çözüm için tüm desteğini sunmaya devam edeceğini vurguladı.

Sürecin, Kıbrıs halkları tarafından Kıbrıs halkı için yürütülecek bir süreç olduğunu ifade eden Ban, bunun için Kıbrıs halklarını yürekten kutladığını belirtti ve "Gelecek sizin elinizde" dedi. Mehmet Ali Talat ise "Zaman çözümün lehinde değil. İvedilikle bir çözüme ulaşmamız gerekiyor. Bazı konularda farklılıklar söz konusu, ancak başlamış olduğumuz noktadan çok daha ileri bir noktadayız. Bunu söylüyor olmak memnun edici" diye konuştu./yeni şafak