Görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığında düzenlenen basın toplantısında Karolos Papulyas, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'i Atina'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Peres ile eski ve gerçek dostlar olduklarını söyledi.

Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu ekonomik kriz ile geniş çapta Avrupa'daki kriz hakkında Peres'e bilgi verdiğini belirten Papulyas, ortak ekonomi yönetiminin attığı adımların yanında ortak para birliğinin çıkmazdan kurtulması için siyasi entegrasyonun da gerekli olduğunu ifade etti.

Papulyas, "Sayın Peres'e ulusal sorunlar hakkında da bilgi verdim. Kıbrıs konusunun çözümünün geniş olarak bölgede istikrara katkı yapabileceğine vurgu yaptım. İsrail'in yardım ve desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

Akdeniz'de barış görmek istiyoruz

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de "Biz aynı ruhani aileye ve coğrafi olarak aynı eve aitiz. Ve bu beraberliği bilimsel ve siyasi bir konuma taşımaya hazırız. Siyasi olarak biz Akdenizliyiz ve Akdeniz'de barış görmek istiyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Peres, Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB üyesi olan ilk Akdeniz adası olduğunu ve AB başkanlığını üstlendiğini belirterek, "Bütün adaların siyasi ve ekonomik konularda işbirliği içerisinde olmasını istiyoruz, böylece İsrail-Kıbrıs ve Yunanistan üçlüsünden dostlar olarak memnuniyet duyarız. Siyasi, ekonomik ve bilimsel alanlarda işbirliği yapabiliriz" ifadesini kullandı.

İran terörün temeli

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Papulyas-Peres görüşmesinde, Peres dün düzenlenen terör saldırısında 15 Mısırlı polisin öldürülmesine değinerek, "İstesek de istemesek de bu teröristleri öldürmek zorunda kaldık ve istesek de istemesek de, bizde ve Mısır'da bu terör tehlikesi mevcuttur. Şunu söyleyebilirim ki; İran bugün terörün tabanıdır. Bu yüzden biz İran yönetimini terörizmin temeli olarak görüyoruz" diye konuştu. Peres, Mısır ile aralarında bölge güvenliği için işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.