Türkiye"nin hemen hemen her bölgesinde kuraklık üzerine çalışmalar yapan Yılmazer; izlenim ve deneyimlerini bölge çiftçisiyle paylaştı.
Tüm dünya üreticisinin ortak sorunu olan kuraklık ve kuralığın önüne geçilmesi konusunda çalışmalar yaptığını açıklayan Duran Yılmazer, çalışmaları kapsamında Aydın"a geldiğini ve bu arada da çeşitli çalışmalar yapacağını söyledi. Çalışmalarının yanı sıra düzenlenecek konferanslar ile çiftçileri bilgilendirmeye çalışacağını belirten Yılmazer, “Tarım sektörü bilindiği üzere yaşamın temel kaynağı olan gıda temini ve diğer tüm sanayi sektörlerinin ham madde ihtiyacını karşılayan değişmeyen ve yeri doldurulamaz bir sektördür. Tüm dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında görülüyor ki genel anlamda sanayi ve endüstriyel alanlarda devam eden gelişme ve ilerlemenin kaynağı tartışılmaz biçimde tarım olduğu görülmektedir. Bu gelişim süreci her ne kadar da sanayileşmeyle gelen endüstriyel atılım ve takibinde dijitalleşme gibi görünse de bu süreci asıl kaynağa döndürmeyi başarabilen uluslar ekonomik anlamda ileri refah seviyelerine ulaşmayı başarmışlardır. Çalışmalar her ne kadar da umut verici gibi görünse de meselenin aslı hiçte öyle değildir. Nedeni ni en iyi bilen ise ne yazık ki her koşulda ve her zaman zorlukları göğüslemek zorunda kalan çiftçilerimizdir. En değerli maden olan altından pahalı elde edilen üstün özellikli tohumlar süreklilik özelliğinden genetik müdahalelerle mahrum edilmiş tohumlardır” dedi.
EN BAŞARILI ÜRÜN KEMİSOL
Gün geçtikçe azalan suyun bitkisel üretim için en elverişli kesit olan 80 santimetrelik üst toprakta tutulmasını sağlamaya yönelik çabaların devam ettiğine işaret eden Yılmazer, bu amaca yönelik olarak dünya genelinde yapılan sayısız çalışmalar neticesinde yüzlerce yöntem ve ürünün dünya piyasasına sunulmakta olduğunu kaydetti. Bu ürünlerden en dikkat çekici olanın Amerikan Qemi İnternational Firması tarafından dünya piyasalarına sunulan “Qemisoyl” ürünü olduğunu savunan Yılmazer, “Türkiye"deki mevcut tarım arazilerinde bitkisel üretimin yapıldığı toprakların fiziksel yapısını düzeltmek su tutma kapasitesini arttırmak ve beklide en önemli tarım girdisi olan gübre etkinliğini arttırmak amacıyla piyasaya girmiş olan Qemisoyl"un tartışmasız üstünlüğünü sağlayan özellikleri ise zayıf hidrojen bağları ile suyu ve suda erimiş halde bulunan bitki besin elementlerini bünyesine bağlayarak şişmesi, kristal halden jel hale dönüşmesi, bünyesine aldığı su ve bitki besin elementlerini yalnızca bitki kılcal köklerinin alabileceği halde tutması ve güneş ışınlarına direkt maruz kalmadığı müddetçe yedi yıl toprak altında kalarak faaliyetine devam etmesidir. Tüm bu özelliklere ilave olarak sorunun çözümü doğrultusunda tarımsal girdiyi azaltmak ve suyu en verimli biçimde kullanmak amacıyla geliştirilmiş olan Qemisoyl"un sayısız faydaları bulunmaktadır” diye konuştu.