Hayatımıza girdiğinden beri tüm normalleri değiştiren Covid-19 ile ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Yeni bir inceleme, kadınların uzun süreli COVID-19 semptomları yaşama olasılığının erkeklerden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.  Johnson & Johnson'ın Kadın Sağlığı Baş Tıbbi Sorumlusu Ofisi'nden araştırmacılar, 1,3 milyon hastayı içeren çalışmalardan elde edilen verileri analiz etti.

Current Medical Research and Opinion dergisinde Salı günü yayınlanan sonuçlar, kadınların uzun süreli COVID geliştirme olasılığının erkeklere göre %22 daha fazla olduğunu gösterdi. Yazarlar bir haber bülteninde, "COVID-19'un temel cinsiyet farklılıkları hakkında bilgi, her iki cinsiyetin potansiyel farklı tedavi ihtiyaçlarını kapsayan ve bunlara duyarlı etkili tedavilerin ve halk sağlığı müdahalelerinin tanımlanması için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Uzun süreli COVID, enfeksiyonu temizleyen hastalarda iyileştikten sonra hala dört haftadan fazla süren semptomlar olduğunda ortaya çıkıyor. Bazı durumlarda, bu semptomlar aylarca hatta yıllarca devam edebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre hastalar yorgunluk, nefes almada zorluk, baş ağrısı, beyin sisi, eklem ve kas ağrısı ve devam eden tat ve koku kaybı gibi çeşitli kalıcı semptomlar yaşayabilir.

İnsanların uzun süreli COVID geliştirmesine neyin neden olduğu belli değil ancak uzmanlar arasında virüsün vücutta kalması, virüsün neden olduğu sinir yollarında hasar ve enfeksiyon sonrasında bağışıklık sisteminin aktif kalması gibi çeşitli teoriler var.

Bu arada, erkeklerin akut böbrek hasarı gibi böbrek rahatsızlıklarına sahip olma olasılığı daha yüksek olarak not edildi. Erkekler ve kadınlar arasında yalnızca COVID-19 enfeksiyonu sırasındaki semptomlar farklı değildi, aynı zamanda uzun süreli COVID-19'un gelişmesinden sonra semptomlar da farklı. Kadınlar için, yorgunluk da dahil olmak üzere uzun vadeli semptomların oranları daha yüksek.