Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, yaz aylarına denk gelen ramazanda beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. İftarda orucun su, zeytin, hurma veya benzeri bir gıdayla açılmasını tavsiye eden Yılmaz, "Hafif bir çorba içtildikten sonra yemeğe 10-15 dakika ara vermeli. Daha sonra çok yağlı olmamak kaydıyla tavuk eti, sebze ve diğer gıdalardan az miktarda, çeyrek veya yarım porsiyon tüketilmesi lazım." dedi.

İl Sağlık Müdürü Yılmaz, ramazanda dengeli beslenme ve kronik hastalığı bulunanlara tavsiyelerde bulundu. Ramazan ayının Türk milletine ve insanlığa hayırlar getirmesini dileyen Dr. Yılmaz, çok sıcaklara denk geldiğini, bu sebeple iftar ve sahurdaki beslenme şekline azami dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Gündüz çok sıcak vakitlerde özellikle yaşlı ve çocukların mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmaması gerektiğini belirterek, "Özellikle kalp, diyabet ve KOAH gibi kronik hastalıkları olanlar, sıcak havalarda dışarıya çıkmamalı. Eğer dışarı çıkmaları gerekiyorsa yanlarında mutlaka su bulundurmalılar. Şapka takmaları veya şemsiye kullanmalarında fayda var. Ayrıca gölgede yürümelerini tavsiye ediyoruz. Bu gruptaki kimselerin, ramazanda biraz daha dikkatla davranması gerekiyor." şeklinde konuştu.

'SÜT TATLILARINI TERCİH EDİN'

Ramazanda beslenme adına iftar ve sahur olmak üzere iki önemli zaman dilimi bulunduğuna dikkat çeken Dr. Hasan Yılmaz, oruç tutanların kesinlikle su, zeytin, hurma veya benzeri bir gıdayla açması gerektiğini söyledi: "İtarda hafif bir çorba içtildikten sonra yemeğe 10-15 dakika ara vermeli. Bu arada çok fazla su tüketilmesi doğru değil. Daha sonra çok yağlı olmamak kaydıyla tavuk eti, sebze ve diğer gıdalardan az miktarda, çeyrek veya yarım porsiyon tüketilmesi lazım. Yemekte çok hızlı davranmamak ve iyi çiğnemek gerekiyor. Çok hızlı yiyip hava yutmamak önemli. İftar vaktinde su takviyesi de çok önemli. Saat 24.00'e kadar günlük alması gereken su miktarını yavaş yavaş almak lazım. Bunu çok hızlı bir şekilde bir kerede alması yanlış."

Ramazanda en önemli noktalardan birinin de yemekte ayarı kaçırmamak olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Yılmaz, insanın günlük kalori miktarını hesaplayıp bir kısmını iftarda, bir kısmını ise sahurda almasını tavsiye etti. Özellikle tatlılarda sütlülerin tercih edilmesinin önemine değinen Yılmaz, şöyle devam etti: "Ayrıca çok fazla meyve tüketilmesi de doğru değil. Kuruyemiş tüketilmesine de dikkat etmek lazım.

Kararlı davranmak, sağlık açısından önem taşıyor. Oruç tutanlar, herhangi bir rahatsızlıkları yoksa günde bir şişe maden suyu içebilir. Sahurda ise kahvaltılıklar iyi olur. Peynir, zeytin, domates, biber, salatalık ve bir miktar çay tüketilebilir. Mineral dengesini ayarlamak için gerekli suyun da alınması lazım. Ayrıca kronik hastaların da iftar ve sahur vakitlerinde ilaçlarını mutlaka düzenli olarak alması lazım. Bu gibi kriterlere uyulması halinde ramazan ayı, beslenme ve yaşam kalitesi bakımından sıhhatli ve sağlıklı geçecektir."