Başkentte, birkaç yıl öncesine kadar kötü kokuların yayıldığı Mamak Çöplüğü’nde kurulan seralarda domates üretimi yapılmaya başlandığı açıklandı.
 
Mamak Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mamak Belediyesi ve ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması işini yürüten bir firma tarafından Bilgi Evleri öğretmenlerine yönelik Mamak Kültür Merkezi’nde katı atık semineri düzenledi.
 
Mamak Çöplüğü’nde gerçekleşen katı atık dönüşümü ve Mamak Çöplüğü’nde son 5 yıl içinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi sunulan seminerde, Mamak Çöplüğü’nün dünü ve bugünü arasındaki farka dikkat çekildi.
 
Eskiden kötü kokuların yayıldığı Mamak Çöplüğü’nde, Mamak Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalar sonucunda bu olumsuzlukların giderildiği belirtildi.
 
Bugün gelinen aşamada kokunun yok olmasının yanı sıra organik atıkların kapalı ortamda gaza ve gübreye dönüştürüldüğü, Ankara Katı Atık Projesi ile revize edilen Mamak Çöplüğü’nde, 10 bin fidan dikimi gerçekleştirildiği kaydedildi.
 
Seralarda, topraksız tarım yoluyla domates yetiştirilirken, alanda ayrıca kurulan santralle 10 bin konutun ihtiyacını karşılayan elektrik enerjisi üretimi de yapıldığı ifade edildi.
 
Seminerde, Bilgi Evi öğretmenlerine çöplerin toplanmasından, depolanmasına kadarki aşama, atıkların değerlendirilmesi, geri kazandırılması ve böylece doğal kaynakların korunmasıyla enerji tasarrufunun sağlanması da anlatılarak, herhangi bir ürünü alırken hem geri dönüşümünün olmasına dikkat edilmesi hem de atıkların evlerde de ayrıştırılarak çöpe atılması konusunda uyarıldı.
 
Mamak Belediyesinin ambalaj atıklarının çöpten ayrıştırılarak geri dönüşüme katkı sağlanması amacıyla zaman zaman projelerde gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Belediye, sokak başları ve sonlarına yerleştirdiği geri dönüşüm konteynırlarıyla vatandaşların, ambalaj atıkları, cam, plastik, metal kağıt ve kompozit atıklarını çöplerden ayrıştırmasına yardımcı oluyor. Belediye, geçtiğimiz aylarda Mamak’taki 8 ayrı mahalle de Mamak Geri Dönüşüm Projesi’ni uygulamaya koymuştu. Geri dönüşüm ve kazanım sürecinde cam, kağıt, karton, plastik ve metal atıklar çöp dökme sahalarından, temizlik işçilerince toplanılıp ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Geri kazanımla kağıt kartona, metal konserve kutusuna, kırık camlar sağlam camlara, su şişesi, pis su borularına ve pet şişe de ipliğe dönüştürülerek değerlendiriliyor."