Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, eczaneler dışında ve eczacı danışmanlığı olmadan, Çölyak ve Fenilketanüri (PKU) gibi metabolik hastalıklar için üretilen ürünlerin alınmasının çok ciddi sağlık sorunları ve risklerin oluşmasına sebep olacağını belirtti.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Çölyak ve PKU, kişinin beslenme koşullarını hayatı boyunca etkileyen doğuştan metabolik hastalıklar olduğunu ve bu rahatsızlıkların, hastaların belirli diyet ürünlerini ve besinlerini kullanmasını zorunlu kıldığını anlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ çerçevesinde, yarından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemelerle Çölyak ve PKU hastalarının kullandığı gıda ürünlerinin bir kısmının geri ödeme listesi kapsamı dışında bırakıldığını belirten Özel, aynı zamanda söz konusu ürünlerin reçeteye yazımının, ilgili madde hükmünden çıkarıldığını ifade etti.

Bu çerçevede, Çölyak ve PKU hastalarının kullandığı gıda ürünlerinin geri ödemesinin nasıl gerçekleştirileceğinin belli olmadığına işaret eden Özel, uygulamanın yürürlüğe girmesiyle doğuştan metabolik hastalığa sahip olanların ve özellikle çocukların mağdur olmasına sebep olacak riskli durumların ortaya çıktığını savundu. Özel, SGK'nın konuyla ilgili acilen adım atması ve uygulamanın geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Düzenlemeyle SGK'nın, hastalara ödemeyi ne şekilde yapacağının belirsiz olduğunu kaydeden Özel, söz konusu ödemenin ailelere nakdi ödeme şeklinde yapılacağı yönündeki haberlerin de kendilerini endişeye sevk ettiğini vurguladı. Özel, ''Özellikle yoksul ailelerin söz konusu nakdi yardımı başka yerlerde harcama ihtimali oldukça yüksektir ve çok ciddi sonuçlar doğuracaktır. Diğer yandan, paranın önceden ödeniyor olması diyetisyenin uygun gördüğü miktardan daha fazla diyet ürünleri kullanımını da artırabilir. Bu durum, Çölyak ve PKU hastası çocuklarımızın zeka gelişimini olumsuz etkileyecek bir durum yaratacaktır. İşte bu nedenlerden dolayı, bu diyet ürünleri tıpkı sağlığa ilişkin tüm diğer ilaç ve ilaç dışı ürünler gibi eczacı danışmanlığı ile hastalarımıza ulaştırılmalıdır'' ifadelerine yer verdi.

Çölyak ve PKU hastalarının kullandığı diyet ürünlerinin, tıbbi mamalar ve ek besinlerle karıştırıldığına da dikkati çeken Özel, ailelerin yanlış diyet ürünlerini alma riskinin de düzenlemeyle arttığını belirtti. Özel, açıklamasında ''Eczaneler dışında ve eczacı danışmanlığı olmadan, bu metabolik hastalıklar için üretilen ürünlerin alınması çok ciddi sağlık sorunlarının ve risklerin oluşmasına sebep olacaktır'' görüşünü vurguladı.