Aralarında döviz hesaplarının da bulunduğu 164 bin mudiye ait toplam 37.5 milyon lira TMSF"ye aktarıldı. Star'ın haberine göre, Türkiye"deki bankalarda parası bulunan unutkan hesap sahipleri, 2010 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu"nu (TMSF) zengin etti. Bu yıl unutulan hesaplarda rekor kırılarak, 37.5 milyon liraya ulaştı. 164 bin mudiye ait unutulan hesapların içinde, kamu kurumlarına ait hesapların da bulunması, TMSF yetkililerini bile şaşırttı. Bankalar Yasası"na göre, 10 yıl içinde hiçbir şekilde işlem yapılmayan hesaplar, Türkiye"de faaliyette bulunan bankalar tarafından teşhir ediliyor.

UNUTKANLIK REKORU KIRILDI
Teşhir edilme işleminin ardından, sahibi çıkmayan hesaplar ise yasa gereği TMSF"ye aktarılıyor. Bu hüküm doğrultusunda, 2010 yılı içinde, unutulduğu, sahibi çıkmadığı için bankalar tarafından TMSF"ye aktarılan hesapların tutarları da netleşti. TMSF"nin nisan-haziran faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre 2010 yılının ikinci 3 aylık döneminde 37 milyon 546 bin liranın banka hesaplarında unutulduğu ve bunun zaman aşımı geliri olarak tahsil edildiği kaydedildi. 2010 yılı içinde unutulan ve sahibi çıkmayan hesaplarda adeta rekor kırıldı. Bugüne kadar, unutulan hesap tutarı açısından bu büyüklükte bir hesabın TMSF"ye aktarılmadığı belirtildi.

2.4 MİLYONU DOLAR HESABI
Unutulan hesaplardan yılda ortalama olarak 15-20 milyon liralık bir gelir sağlandığına dikkat çeken TMSF kaynakları, 2010 yılı içinde ortalamaların da üzerinde unutulan mevduat geliri sağlandığını kaydettiler. TMSF verilerine göre, unutulan hesaplardan 2009"da 19 milyon lira, 2008"de 16.5 milyon lira, 2007"de 28.6 milyon liralık gelir sağlandı. Bankalarda unutulduğu için 2010 yılı içinde TMSF"ye aktarılan 37.5 milyon liralık kaynağın, 26.1 milyon liralık kısmı TL, 2.4 milyon liralık kısmı dolar, 2.8 milyon liralık kısmını da Euro cinsi hesaplardan oluştu.

ŞUBAT'TA İLAN EDİLDİ 3 AY İZİN VERİLDİ
Bankalar nezdinde zamanaşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklara ilişkin listeler şubat ayının başından itibaren ilgili bankaların ve Fon"un internet sitesinde 3 ay müddetle ilan edilmişti. TMSF"nin Nisan-Haziran Faaliyet Raporu"nda, şu bilgilere yer verildi: “İlan edilen zamanaşımına uğramış mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan mayıs ayının onbeşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar bankalar tarafından mayıs ayı sonuna kadar Fon"a devredilmiş olup, söz konusu tutarlar gelir olarak kaydedilmiştir. Bu kapsamda, Fon tarafından 2010 yılının ikinci üç aylık döneminde 37.546.946 TL tutarında zamanaşımı geliri tahsil edilmiştir.”

HT