İktidara yüklenen Bahçeli, Türkiye'nin, “tutarsız, ilkesiz, işbirlikçi ve teslimiyetçi bir siyasi iktidar tarafından 6 yıl, 8 ay ve 8 günden bu yana yönetilmekte" olduğunu savundu. AKP'nin Kürt açılımına da değine Bahçeli, konu ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın, ana muhalefetin ve İmralı canisinin bir eksende buluşması büyük bir talihsizliktir, büyük bir gaflettir," diye konuştu.

Yaklaşan kongre nedeniyle parti içerisinde birlik çağrısında bulunan Bahçeli, ayrıştırma yapmakla suçladığı AKP iktidarını da şu sözlerle eleştirdi:
“Gerilim stratejisiyle siyasetin geleceğini planlamaya çalışanlar bu ülkeyi önce ayrıştıracak, sonra çatıştıracak, sonra da bölecektir. Bugün dikkat ederseniz, etnik temelde bir bölünme, inanç temelinde bir çatışma, cepheleşme ve mezhep temelinde ise bir dışlanma oyunu oynanmaktadır."
Bahçeli, “dilim varmıyor söylemeye ama" diyerek, AKP hükümetinin Kürt açılımına da değindi ve ana muhalefet partisinin de bu konuda destek verme gafletinde bulunduğunu kaydetti.

MHP lideri, “İmralı canisi" diye nitelediği Abdullah Öcalan'ın da 15 Ağustos'ta bir yol haritası sunacağını hatırlattı ve “Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın, ana muhalefetin ve İmralı canisinin bir eksende buluşması büyük bir talihsizliktir, büyük bir gaflettir," dedi.