BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde,  ABD ve İran arasında artan gerginliğe ilişkin soruları yanıtladı.

İki ülke arasında yükselen tansiyonun endişe verici olduğuna dikkati  çeken Dujarric, "Tüm taraflara gerginliği artıran söylemlerini azaltması çağrısı  yapıyoruz. Bölge kırılgan ve gerek sahadaki eylemler, gerek retorik olsun tüm  gelişmeler yanlış yorumlanabilir ve halihazırda kırılgan olan bölgeyi daha da  istikrarsızlaştırabilir." dedi.

ABD-İran gerilimi

Körfez'de savaş endişelerine neden olan İran-ABD geriliminin ardından   ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından İran'ı bir kez daha tehdit ederek,  "Eğer İran savaşmak istiyorsa bu İran'ın resmen sonu olur." ifadesini  kullanmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Trump'a Twitter  üzerinden "Trump, 'B takımı'nın kışkırtmalarıyla İskender, Cengiz Han ve  diğerlerinin başaramadığını elde etmeyi umuyor. Tüm işgalciler giderken İran bin  yıldır ayakta. Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran'ı bitiremeyecektir."  ifadesiyle cevap vermişti.

Trump yönetimi, 2015'te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs  2018'de çekilmesinin ardından İran'a yönelik yaptırımlarını tekrar uygulamaya  koydu.

Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımların ardından  ABD, nisanda da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri"  listesine aldı.

İran, ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer  faaliyetlerinin bir kısmına yeniden başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın  çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

ABD, kısa süre önce İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir  amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli  B-52 bombardıman uçağından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne  göndermişti.