Faturalı abone sayısındaki artışla dikkatleri üzerine çeken Turkcell, son bir yılda faturalı abone sayısını 1.1 milyon artırdı.
 
Bununla birlikte, abonelerinin aylık ortalama konuşma süresi yüzde 26 artışla aylık 193 dakikaya çıktı. 
 
Son 3 yılda Türkiye’de alt yapısına yaptığı büyük yatırımla 3G ve mobil internette iddialı olan Turkcell’in mobil internet gelirlerindeki yükseliş trendi 2011’in ilk çeyreğinde de devam etti ve internet gelirleri geçen seneye göre yüzde 64 oranında arttı.
 
Karı yüzde 21 eridi
Geçtiğimiz yıla nazaran karlılığında önemli bir düşüş yaşandığı gözlenen Turkcell, birinci çeyrekte 2,1 milyar TL gelir, 626 milyon TL AVFÖK ve 330 milyon TL net kar elde etti. Net kar, son bir yılda yüzde 21.1, 2011 yılı ilk çeyreğinde yüzde 10,3 oranında düştü. 
 
2010 yılı ilk çeyreğinde net kar 418 milyon TL olmuştu.
 
Net karın erime nedeni, düşen ara bağlantı ücretleri ve azami fiyat düzenlemelerinin geliri olumsuz etkilemesi olarak gösterildi.
 
Birinci çeyrek itibari ile gelirlerinde de bir miktar düşüş yaşandığı gözlenen Turkcell, 2.118 milyon TL gelir elde etti. Yıllık gelir, yüzde 5,8, 2011 birinci çeyreğinde ise geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 3,1 düşüş yaşandı.
 
Bununla birlikte, 2010 birinci çeyreğinde 711 milyon TL AVFÖK elde eden Turkcell, 2011'in ilk çeyreğinde 626 milyon TL AVFÖK elde etti. AVFÖK, çeyreksel bazda yüzde 3,6, yıllık bazda yüzde 12 düştü.
 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bilançoda yaşanan gerilemenin yüzde 52 düşen ara bağlantı ücretleri, yüzde 38 düşen azami fiyatlar ve irrasyonel fiyat rekabeti nedeniyle yaşandığını vurguladı.
 
Ciliv: “Yılın ikinci çeyreğinden itibaren tekrar büyüme trendi öngörüyoruz.”
Turkcell’in 2011’in ilk çeyreğinde göstermiş olduğu finansal performansı da  değerlendiren Ciliv zor bir çeyreği geride bıraktıklarını belirterek; “Markamıza, teknolojiye ve müşteri memnuniyetine yönelik yaptığımız yatırımlarla, müşteri odağımızı artırarak yeni mobil teknoloji çözümleri ile fark yaratıyoruz. 
 
Büyüyen mobil internet işimiz, Turkcell Superonline sayesinde artan grup sinerjisi ve diğer iştiraklerimizin de katkısıyla liderliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.  
 
Yılın ikinci çeyreğinden itibaren güçlü abone bazımızı koruyarak tekrar büyüme trendi yakalayacağımızı öngörüyoruz.  Hızla artan mobil internet yatırımlarının sürdürülebilirliği, müşterilerin sektöre olan güvenini tazelemek ve pazarın büyümesi için rekabetin rasyonelleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. 
 
Turkcell’in süregelen başarısının temel unsurunun insanımız olduğuna inanıyorum.  Müşterilerimiz, çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve hissedarlarımıza destekleri için teşekkür ederim” dedi. 
 
DEVLETİMİZE GÜVENİYORUZ
Tartışmalı genel kurul ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ciliv, tüm yatırımcıların ortak bir çözüm bulup sorunu çözeceğini belirtti. Genel kurul ile ilgili arkalarında önemli bir destek olduğunu ifade eden Ciliv, "Devletimize güvenizyoruz" dedi.
 
Yönetim kurulunda bugün ana hissedarların 2'şer, 1 bağımsız üye olduğunu belirten Ciliv, ana çıkış yolunun bağımsız sayısını artırmak olabileceğini belirtti.
 
 
UKRAYNA LİFE:) İLE GÜLÜYOR
Turkcell’in Ukrayna’daki grup şirketi life:) hakkında da detaylı bilgi verildi. Karlılığını bir yılda yüzde224 artıran life:) Ukrayna’nın en dinamik ve yenilikçi mobil operatörü olarak biliniyor. 
 
Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, uluslararası operasyonlardaki başarılarını grup şirketlerinden life:)’ın Kiev’deki genel merkezinde tanıttı. Ukrayna’nın en dinamik ve yenilikçi mobil iletişim şirketi olarak bilinen life:)’ın ülke genelinde 9 merkez ofisi ve 488 mağazası bulunuyor. Kuruluşundan bugüne kadar toplam 1,3 milyar dolarlık yatırım yapan life:) kısa sürede yenilikçilik ve kaliteyle özdeşleşen bir marka olmayı başardı. 
 
Türkiye’de ilklere imza atan Turkcell’in geleneğini bozmayan life:) ülkeyi Edge, “Çalarken Dinlet”, “Mobil TV” gibi yenilikçi servislerle tanıştırdı. life:) 2010 yılında ülkeye ilk mikro simkart ile ilk Android işletim sistemine sahip cihazı getiren şirket oldu. 
 
Ukrayna’da 1150 çalışanıyla 8.7 milyon aboneye hizmet veren life:) Ukrayna’nın 2011 1.çeyrek performansı da değerlendirildi. AVFÖK marjı bir yılda 17 puan artan life:)’ın AVFÖK’ü 2011’in ilk çeyreğinde geçen seneye göre yüzde yüzde224 yükseldi. 
 
Ciliv: “Anadolu’dan yola çıktık, şimdi 9 ülkeye hizmet götürüyoruz”
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell’in uluslararası başarılarını şu sözlerle anlattı: 
 
“Türkiye’nin Turkcell’i olarak insanımızdan aldığımız güçle ve teknolojiyle fark yaratmaya devam ediyoruz. Anadolu’dan yola çıktık ve bugün 9 ülkede 242 milyonluk bir coğrafyaya Turkcell kalitesiyle hizmet götürüyoruz. Operasyon yürüttüğümüz 5 ülkede pazar lideriyiz. Bugün burada Kiev’de Turkcell’in yaratmış olduğu sinerjiye hep birlikte şahit olduk. Abonelerimize en iyi hizmeti götürmek ve ülkemizi yurtdışında da en iyi şekilde temsil etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bölgesel gücümüz her geçen gün artıyor”. 
 
Ödüllerde ve sosyal sorumlulukta lider
Operasyonun daha ilk yılında Ukrayna'nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Delo tarafından Ukrayna’nın en değerli 4. markası olarak gösterilen life:), 2006 Mayıs’ında World Business Awards’ta (Stevei Ödülleri) “Dünyanın En İyi Yeni Şirketi” ödülüne layık bulundu.  
 
“Sosyal Sorumluluk” konusunda Turkcell’in Türkiye’deki uygulamalarını örnek alarak öncü projelere imza atan şirket, 2008 yılında PR News Platinum Ödülleri’nde ‘Yardım Etmek Çok Kolay’ KSS projesiyle “Avrupa’daki En İyi KSS Projesi Ödülü”ne layık bulundu. 
 
life:) Belarus’ta abone artışı sürüyor
Belarus’un 3G hizmeti veren tek operatörü life:) Belarus, hızlı bir büyüme kaydederek kısa sürede yüzde16 pazar payına ulaştı. Son çeyrekte abone alımına devam eden life:) Belarus, 2011’in ilk çeyreği sonunda 1.7 milyon abone sayısına ulaştı. Ülke nüfusunun yüzde96’sını kapsamayı başaran şirket, 450’yi aşan çalışanın yanısıra 1800 satış noktasıyla hizmet veriyor. 
 
9 ülkenin 5’inde pazar lideri 
Turkcell’in yüzde41,45 oranında hissesine sahip olduğu Fintur, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Moldova’daki operasyonları kapsıyor. Bu şirketlerin 4 ülkedeki toplam abone sayısı 16.5 milyona ulaştı. Bu dört ülkenin üçünde pazar lideri olan operatörler başarılı performanslarıyla yüksek büyüme trendi gösteriyor. 
 
Turkcell’in Kuzey Kıbrıs, Almanya, Belarus ve Ukrayna operasyonları ise doğrudan Turkcell’e bağlı yönetiliyor. Kuzey Kıbrıs’ta yüzde69 pazar payına sahip olan şirket yeni başladığı Almanya operasyonunda ise ilk aşamada 4 milyona yaklaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını hedefliyor. 
 
MYNET