Çocuğunuz öksürüyorsa, paniğe kapılmayın ama dikkatli olun. Her öksürük hastalık anlamına gelmese de, gözden kaçırılan ya da ihmal edilen öksürük önemli hastalıklara yol açabiliyor. Öksürük solunum yollarımızdanmikropları, yabancı partikülleri, tahriş edici madde ve oluşumları temizleyen bir refleks olarak tanımlanıyor. Sağlıklı insanlar günlük yaşamlarında bumaddeleri uzaklaştırmak için öksürürken, bu belirti bazen de ciddi hastalıklara dikkat çekebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Ana BilimDalı ÖğretimÜyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen, “Öksürüğün sık olması bir hastalığın varlığını düşündürmeli ve bu durum ihmal edilmemelidir” diyor.

ÖKSÜRÜĞÜN ÇEŞİTLİ TÜRLERİ VAR

Öksürük süresine, karakterine ve zamansal özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Aniden başlayan ve 3 haftadan kısa süren öksürük "akut öksürük" olarak tanımlanırken, 3-8 hafta arası süren "subakut", 8 haftadan uzun süren öksürük ise "kronik öksürük" olarak adlandırılıyor. Balgamüretimine eşlik ediyorsa "balgamlı öksürük", etmiyorsa "kuru öksürük" olarak nitelendiriliyor. Sağlıklı çocuklarda öksürüğün bir hastalık olmadan da görülebileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özen, ekliyor:

UZUN SÜRE DEVAM EDERSE DİKKAT!
“Uzun süre geçmeyen veya artış gösteren öksürük, önemli hastalıklara işaret eden diğer bulguların varlığında mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu tür öksürük anormal kabul edilmeli ve nedeni araştırılmalıdır. Öksürüğe yol açan başlıca durumlar; enfeksiyonlar, solunum sistemine ait yapısal bozukluklar, fonksiyonel anormallikler, kalp yetmezliği, alerjik hastalıklar ve yabancı cisimlerin solunumyoluna kaçmasıdır. Öksürüğe neden olan hastalık uygun şekilde tedavi edilmediğinde, bu hastalığa ait komplikasyonlar gelişebilir. Örneğin astımatağına bağlı öksürüğü olan hasta zamanında tedavi edilmezse, bu kişide astım krizi görülebilir. Ayrıca doğru ve zamanında tedavi edilmeyen zatürree; solunumve kalp yetmezliğiyle, akciğerde sıvı toplanması gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.”