Torul’a bağlı Merkez Mahallesi’nde kurduğu tesiste pestil ve köme üretimi yapan 40 yaşındaki Şenol Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaşından itibaren annesinin kara kazanda ürettiği pestil ve kömeleri semt pazarlarında, yaylalarda sattığını belirtti.
 
Aile ekonomisine katkı sağlamayı çocuk yaşlarda öğrendiğini anlatan Bayraktaroğlu, "Çocukluğum bu işin içinde geçti. Ne zaman dut silkelenecek, ne zaman dut kaynatılarak herle yapılacak diye sabırsızlıkla bekliyordum. Pestilin çok iyi bir besin kaynağı olduğuna o yaşlarda karar vermiştim. Yaşım ilerledikçe ilimizde pestil ve köme üretim tesislerinin art arda kurulduğunu öğreniyordum ve bir gün benim de böyle bir tesisim olacağını hayal ediyordum" dedi.
 
Bugüne kadar çeşitli işlerde çalıştığını ve para biriktirdiğini ifade eden Bayraktaroğlu, "Bankadan da kredi alarak aylık 5 bin ton üretim kapasiteli modern bir tesis kurdum. Tesisimle ilgili işletme ruhsatını geçen yıl sonunda aldım ve yaklaşık 2 aydır da üretime başladım. Böylece çocukluk hayalim gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
 
Tesisin yaklaşık 200 bin liraya mal olduğunu kaydeden Bayraktaroğlu, "Tesiste ben, eşim ve 2 oğlumun yanı sıra şimdilik 4 kişiye istihdam sağlıyorum.
 
Bu tesis hem ailem hem de çalışanlar için güzel bir kazanç kapısı oldu. Pestil ve köme üretimi hem Gümüşhane hem de Torul için bir ekmek kapısı. Yurt dışına ürünlerimizden göndermek için çalışmalarımız devam ediyor. Almanya’da bir fuara davet edildim. Fuara katılıp, Almanya ile bağlantı kurarak ürünlerimizden ihraç etmeye çalışacağım" dedi.
 
Bayraktaroğlu, tesisinin yeterli olmadığını ve geliştirmeyi planladığını belirterek, aldığı talepler dolayısıyla 4 kişiyi daha işe alacağını, ayrıca tesisini geliştirmek için hibe desteklerinden faydalanmak üzere Tarım İl Müdürlüğü ve KOSGEB’e de başvuracağını söyledi.
 
Çocukken annesinin pestil ve köme ürettiği 2 kara kazanı hatıra olarak sakladığını da ifade eden Bayraktaroğlu, "Artık krom nikel kazanlarda üretim yapıyoruz. Kara kazana baktıkça çocukluk günlerimi ve o günlerde kurduğum hayallerimi hatırlıyorum" diye konuştu.
 
milliyet