Bu dönemde özellikle bilinçsiz aile ve ebeveynlerin ‘küçücük şey’ diyerek çocuklarla sorunu çözmek yerine inatlaşmasının çok yanlış olduğunu belirten Nysa Hastanesi Çocuk Doktoru Yasin Bulut, “Çocukların istekleri de farklılık taşıyabilir. İstediği bir oyuncak için ağlarken, oyuncağa kavuştuğunda istemediğini söyleyebilir. İletişim kurarken önce duygusunu anlamaya ve paylaşmaya çalışın. Kararları her zaman tek taraf vermemeli. İletişim kurarken kısa ve açık ifadeler kullanın. Unutmamamız gereken en önemli detay bu bir savaş değildir. ‘Küçücük şey’ denilerek çocukların bazı duygularının bastırılmasını doğru bulmuyoruz” dedi. 
Olumsuz istekleri bile olsa çocukların kendileri ile ilgili kavramlarının oluşabilmesi için bazı şeyleri denemelerine izin verilmesi gerektiğini belirten Dr. Yasin Bulut, çocukların gelişim süreci hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Aydın’ın birçok konuda diğer illere göre daha gelişmiş bir il olduğunu ve ailelerin bilinç seviyelerinin de daha iyi olmasına rağmen iyi terbiye etme duygusu ile anne-babaların zaman zaman yine iyi duygularla yanlış yapabildiğini hatırlatan Çocuk Doktoru Yasin Bulut, çocuklar büyürken anne babaların ciddi derecede zorlandığı dönemlerin olduğunu söyledi. Çocukların 1 yaşında kendilerinin farkına varmaya, duygularının coşkusunu keşfetmeye başladığını 1 yaş sonuna doğru da yürümeye başladıklarını kaydeden Dr. Bulut, “Çocuklar için yürümek ve bedenine hakim olabilmek keyif verir. Dokunarak öğrenmesi hızla ilerler. Bu döneme kadar yetişkinlerine bağımlı olan bebek, bağımsız olmanın hazzına varır. Her tecrübe yeni bir öğrenmedir. Birçok öğrenme riskleri de bünyesinde barındırır. Ebeveynlerin kaygılı yapıda olması, farklı tutumlar sergilemeleri çocuğun karışık olan kafasını daha çok karıştırır. Tehlikeli hareketlerde onun yaşamasını beklediğimiz kaygıyı onun yerine yaşayarak duygumuzu, tutumumuzu dayatmış oluruz. Onun duygusunu anlayamamak önce huzursuzluklara, daha sonra inatlaşmalara varır" diyerek çocuk büyütmenin aynı zamanda ciddi bir sabır işi olduğunu söyledi. 
Hastaneye gelen tüm anne-baba adaylarını sağlık konularının yanında sabır ve çocuğun ruh halini anlamayı da anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Nysa Hastanesi Çocuk Doktoru Yasin Bulut, “Çocukların aksi davranışlar ve inatlaşma sergilediği dönemlerde öncelikle meselenin ne olduğu, değişen bir ihtiyaç mı, yoksa sınırları zorlamak mı olduğu dikkatle takip edilmeli. Çocukların istekleri de farklılık taşıyabilir. İstediği bir oyuncak için ağlarken, oyuncağa kavuştuğunda istemediğini söyleyebilir. İletişim kurarken önce duygusunu anlamaya ve paylaşmaya çalışın. Kararları her zaman tek taraf vermemeli. İletişim kurarken kısa ve açık ifadeler kullanın. Unutmamamız gereken en önemli detay çocuğunuzla bir savaş içinde değilsiniz ve çocuğun da sizlerin yardımına ihtiyacı olduğudur” dedi. 
2 yaşındaki bir çocuğun her şeyin kendisinin olmasını isteyen bir duyguya sahip olduğunu ve her şeyin kendi istediği gibi olmasını istediğini belirten Dr. Yasin Bulut, “Bu dönemde çocukların davranışları olgun değildir. Israrcı olmamak bu dönemde yapılması gereken en iyi tutumdur. 2 yaşındaki bir çocuk becerikli olmayı her çocuk ister. Ferdi becerileri geliştikçe sınır denemeleri artabilir. Olumsuz istekler bile olsa çocukların kendileri ile ilgili kavramlarının oluşabilmesi için denemelerine izin verebiliriz. Davranışların sıklığı ve görülme süresine dikkat edilmesi gerekir. İnatlaştığı konu sıkıntısını açıklamaya yetmeyebilir. Yemek için inatlaşan bir çocuk, yeni doğan kardeşi ile ilgili hiçbir duygusunu yansıtmıyor olabilir. İnatlaşılan davranışa değil, bütün yaşamı içindeki faktörlere bakarak çözümler aramak gerekir. Bu nedenle çocuklarla inatlaşmak yerine uygun bir metodla orta yol bulunarak anlaşılmalıdır” diye konuştu.