4 ve 5 yaşlarındaki iki kardeş, yanlarında götürdükleri 2 yaşındaki Enes Sümbül’ü, define aramak için açılan boş mezara atarak üzerini toprakla örttü. Son anda annenin yetişip hastaneye kaldırdığı Enes kurtarılamadı.
 
Olay, 22 Eylül günü saat 17.00 sıralarında meydana geldi. 5 yaşındaki Y.Ç. ile kardeşi 4 yaşındaki R.Ç. komşuları olan Enes Sümbül ile oynarken, köy dışına çıktılar. Köye yaklaşık 200 metre kadar uzaklıktaki mezarlığa kadar giden çocuklar, burada Enes’in üzerindeki kıyafetlerini çıkartarak daha önce define aramak isteyenlerin kazdığı çukura yatırıp üzerine elleriyle toprak serptiler.
 
6 aylık çocuğu Ahmet’in bezini değiştirmek için eve giren ve çıktığında oğlu Enes’i göremeyen anne 23 yaşındaki Gülbeyaz Sümbül çevresindekilere durumu bildirerek onu aramaya başladı. Yaklaşık bir saat köyde oğlunu arayan Gülbeyaz Sümbül, mezarlık tarafından gelen R. ve Y.Ç. kardeşlerle karşılaştı. Y. kaçarken, Enes’i gördüğünü belirten R.Ç. anne Gülbeyaz Sümbül’e, "Ben yapmadım, Y. yaptı. Senin çocuğunu soydu ve mezara gömdü. Para verirsen yerini gösteririm" dedi. Gülbeyaz Sümbül’ün "Tamam göster, sana para vereceğim" demesi üzerine R.Ç., Enes’i gömdükleri yeri gösterdi.
 
Üzerindeki toprağa elleriyle kaldıran anne, oğlunu hemen çukurdan çıkardı.
 
Köylüler tarafından getirilen minibüsle Tekman’a götürülen Enes, Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Erzurum’a nakledildi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi’nde yoğum bakım altına alınan Enes Sümblül tüm çabalara karşın kurtarılamadı ve 23 Eylül günü öldü.
 
AİLE KÖYÜ TERKETTİ
 
İki kardeş psikolog eşliğinde ifadeleri alındıktan sonra ailelerine teslim edildi. Y. ve R.’nin anne- babası Mevlüde- Mehmet Ç. çifti de çocuklarının gözetim görevini ihmal ettikleri gerekçesiyle ifadeleri alındı ve serbest bırakıldı. Mevlüde- Mehmet Ç. çiftçi, ölüm olayından sonra üç çocukları ile birlikte Gökoğlan Köyü’nü terk etti.
 
Çocukların mezarlıktaki oyunları sırasında üç çocuğundan ikincisi olan Enes’i kaybettiğini belirten 29 yaşındaki Adem Sümbül, "Olay günü ben Tekman’daydım. Çocuğu çırıl çıplak soyarak toprağa gömmüşler. Kıyafetlerini bile bulamadık" dedi.
 
DHA