Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabahları uykudan ortalama 8-9 saatlik bir açlıkla kalkıldığını, bu durumda kan şekerinin düştüğü gibi, kişinin kendisini yorgun hissettiğini belirtti. 
     Bu durumun çocuklarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Sönmez, şöyle konuştu: 
     ''Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki bu çocukları fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Okul başarısının artırılmasında günün ilk öğünü olan kahvaltı çok önemlidir. Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 11-12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı görülür. Çocuklarda okul başarısı düşer. Kahvaltı yapılmadığında vücut kendi depolarını kullanır ve hastalıklara karşı direnç düşer. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısı.'' 
     
     -Proteinli besinlerle güne başlayın- 
     
     Sönmez, güne istekli başlamada ve verimli bir biçimde sürdürmede sabah kahvaltısının miktar ve içeriğinin büyük önem taşıdığını, kan şekerinin düzeni için kahvaltıda proteinli besinlerin bulunması gerektiğini bildirdi. 
     Kahvaltıda tüketilen meyve ve sebze, taze sıkılmış meyve suyu, domates, salatalığın, C vitaminince zenginleştirilmesini tavsiye eden Sönmez, ''Çocukların kahvaltısında mutlaka bir bardak süt bulunmalı. Süt içemeyen çocukların yeterli peynir ve yoğurt tüketmesi sağlanmalı. Özellikle annelerin kahvaltı hazırlarken, tüm besin türlerini kahvaltı menüsünde sunmaya özen göstermeli, çocukları poğaça, simit gibi basit ayaküstü tüketilen besinlerden mümkün olduğunca uzak tutmalı. Son yıllarda çocuklarda özellikle şişmanlık, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkınlıklarındaki artış nedeni ile ergenlik döneminde hipertansiyon görülme oranı artar. Bilgisayar başında kilitlenen çocukların abur cubur yeme alışkanlıklarından mutlaka kurtarılması gerekir'' diye konuştu. 
     
     -Çocukların yüzde 40'ı kahvaltı yapmıyor- 
     
     Sönmez, araştırmalara göre çocukların ortalama olarak yüzde 40'ının kahvaltı yapmadığını ifade ederek, ''Kahvaltı günün en önemli öğünüdür'' dedi. 
     Sönmez, şöyle devam etti: 
     ''Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri seviyelerinin olduğu bilinmektedir. Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemektedir. Bunların yanı sıra özellikle kahvaltı yapmayanlarda görülen davranış bozukluklarının sigara, alkol hatta uyuşturucu kullanımına da neden olabilmektedir.''