Birkaç saçma soru vardır benim aklıma takılan ve küçükken cevaplamaktan nefret ettiğim. Bunlardan benim adıma en can alıcı olan bir tanesinin üzerinde durmak istiyorum. Komşu teyzelerin sorduğu:

"En çok kimi seviyorsun?" sorusu . Çocuk ağladığı zaman gene komşu teyzelerin sorduğu" Seni kim dövdü?" kötü sorusundan daha kötü. Ama ilk okula başladıktan sonra bir soru daha var can alıcı olan: "Dersler nasıl?" İşte, insanı yerlerde yuvarlandıran bu soru lise hayatında daha da bir anlam kazanır...

Bu arada, yazıyı kafama takmadan önce etrafımdaki büyüklere sordum,küçükken en çok hangi sorudan nefret ettiklerini.Hepsi bu soruyu hatırladı.
Tarzana sormuşlar "En çok kimi seviyorsun?" diye. Tarzan; " Fark etmez ikisi de maymun " demiş.

Çocuğa en çok kimi sevdiği sorulmuş. Çocuk annemi demiş. " neden?" diye üstelenince de "babam da seviyor da ondan" demiş. Hadi bakalım...
Çocuğa en çok kimi sevdiği sorulmuş, yanıt "babaanne" olmuş. Tam babaanne kasılırken çocuk devam etmiş:"Bu kelimede ikisi de var."

Çocuklara neden en çok kimi sevdiği sorulur ki.... Kimin yararı vardır çocukların kimi sevdiğinden. Hala sorar " En çok kimi seviyorsun?" diye, çocuk daha pek küçükken " annemi" veya "babamı" diye yanıt verir. O gün kim işine gelmeyen bir iş yapmışsa çocuk diğerini tercih eder. Biraz daha büyüyünce hala soruyorsa "babamı",teyze soruyorsa "annemi" der. Ama biraz daha da büyüyünce yanıt gene değişir. Çocuk, "İkisini birden "der kendini kurtarmak için.Biz büyükler bu soruyu hangi duygularımızı tatmin etmek için sorarız bilemiyorum ama çocuklarımıza iki yüzlülüğü öğrettiğimiz çok net.Bu sorular çocuklara, büyükler kendilerini tatmin etsin diye sorulur.

Çocuk "her ikisini de" diye yanıt verdiği zaman da, soruyu soran densiz diyebileceğim kocaman kişi ısrarla sıkıştırır," ama en çok kimi" diye. Ne olacak?Çocuklarımızı neden böyle saçma seçimler yapmak zorunda bırakırız ki. İlla birini daha mı çok sevmek zorundalar? Neden çiçeği seven böceği sevmesin, mehtabı seven güneşi sevemez mi, babasını seven annesini sevmemeli mi,anneannesini seven babaannesini sevmez mi,derslerine çalışmaktan hoşlanan sinemayı sevmemeli mi?

Bu liste sizleri sıkacak kadar uzar da gider...Biz büyükler sevmemeyi,küçükken,büyüklerden öğreniriz. Ya da tam tersi maraz sevgilerin peşinden gideriz. Sevmek,sevgi olmaktan çıkar ve tutku olur."Seviyordum vurdum"....."Ya benim ya da kara toprağın" takıntılarının ip uçları işte taaa çocukluktan gelir. Bir sorudan da neler çıkardın demeyin ve kendinize demin sorduğum soruyu sorun ."Bir büyük neden çocuklara böyle bir soru sorar?" Çocuk bu sorudan ne öğrenmiştir? Koca bir HİÇ!

Beş ve altı yaşlarındaki erkek çocuklar annelerini, kız çocuklar ise babalarını severler. Bu anne ve babada kırgınlık yaratır. Aslında soru da değil de sorunun cevabından sonra takınılan tavır daha önemlidir. Babasının sevdiğini söyleyen bir kız çocuğuna annesi en ufak bir kızgınlıkta "Git baban halletsin, sen babanın kızısın." Diyorsa problem orada başlıyor demektir.

 

Sorduğunuz soruda aldığınız yanıt sizin tercih edilmediğinizi ortaya koyduysa siz çocuğunuzu daha mı az seveceksiniz, onunla daha mı az vakit geçireceksiniz,yoksa ona küsecek misiniz?Ben bunların hiçbirini yapmayacağınızı biliyorum. Sizler akıllı ilişkiler kuran akıllı anne-babalarsınız. Zira ne anne ne de baba çocuklarını dışlamamalıdır. Çocuklarımızın sağlıklı, yetişkin ve yetkin büyükler olması için hem annenin hem de babanın sevgisine gereksinimi vardır.

Bu saçma soruyu sormadan önce düşünmeliyiz: Sıraladığım şu soruları kendimize sormalıyız:

1-Neyi öğrenmek istiyorum?

2-Çocuğumun duyguları hakkında kaygılarım mı var?

3-Çocuğum ona gösterdiğim yakınlık hakkında ne düşünüyor, ve ben bunu neden bilmek istiyorum?

4-Bunu bildiğim zaman ne değişecek?

Aynı sorgulamayı daha sonraki yıllarda arkadaşları için yapabilecek misiniz? "Ayşe'yi mi yoksa Fatma'yı mı seviyorsun? " diyerek arkadaşları arasında ayrımcılık yaratmak iyi olur mu sizce..Büyüyünce" kocanı mı(veya karını mı) yoksa beni mi seviyorsun?" diyebilecek misiniz?

Masum zannedilen bir soru başınıza ne işler açtı değil mi?

En iyisi siz siz olun bu soruyu sormayın ve çocuğunuzu koşulsuz sevmeye devam edin ki o da koşulsuz sevgiyi öğrensin.

Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Pınar Türe