Aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı belirtilen açıklamada şu anda Sağlık Bakanlığı"na bağlı sağlık kurumlarında 11 ayrı bulaşıcı hastalığa karşı aşı uygulaması yapıldığı belirtildi.
Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Toplumumuzda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci ve duyarlılığı artırmak amacıyla dünyada 45 ülke ile birlikte aynı anda ülkemizde de 24 Nisan-01 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Ülkemizde çocuklarımıza DaBT (karma aşı) aşısı, difteri, boğmaca ve tetanozdan; Polio aşısı, çocuk felcinden; Hepatit B aşısı, Hepatit B tipi sarılık siroz ve karaciğer kanserinden; Hib aşısı, H.İnfluenza tip B"ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabından; BCG aşısı, veremden; KKK (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısı, kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan; KPA (pnömokok) aşısı ise zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur” denildi.
Aşı haftası uygulamasının amacının, öncelikle eksik aşılı ya da aşısız bebek ve çocuklara, anne adaylarına ulaşılarak aşılarını tamamlamak olduğu belirtilen açıklamada “Bilindiği üzere ülkemizdeki aşılama hizmetleri Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık ocaklarında ücretsiz verilmektedir. Uygulanan aşılar da bilimsel kurallara uygun şekilde üretildiğinden emin olunan, uygun sıcaklık derecelerinde taşınan ve muhafaza edilen son derece güvenilir aşılardır. Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında halen 11 bulaşıcı hastalığa karşı aşı uygulaması yapılmakta olup, aşılama hizmetlerinin yanı sıra aile planlaması, bebek-çocuk-gebe takipleri gibi diğer koruyucu sağlık hizmetleri de tamamen ücretsizdir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, dünyada her yıl 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle aşılanmadığı için öldüğü, ülkemizde ise her yıl 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellendiği belirtildi. -iha