Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi"nde “Çocuk Sorunlarına Yapıcı Yaklaşımlar” konulu söyleşi düzenlendi.

Uzman Psikolog Mehmet Teber" in çocuk sorunları ve çözüm yollarını anlattığı söyleşiye özellikle annelerin katılımı yoğundu.
Her ay farklı bir konu ile Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi"ne konuk olan Uzman Psikolog Mehmet Teber, bu ay ki söyleşisinde çocuk sorunlarını masaya yatırdı. Teber, söyleşisinde çocukların başlıca problemlerini anlatarak bu sorunlara yapıcı çözümler getirdi. Katılımcılar tarafından ilgi ile dinlenen Teber, sağlıklı bireyler yetiştirmek için disiplin ve hoşgörünün dozunun ayarlanması gerektiğini dile getirdi.

ÇOCUKLARDA TEMEL SORUNLAR

Psikolog Mehmet Teber, söyleşisine çocuklarda en sık karşılaşılan problemleri sıralayarak başladı. Teber, ders çalışmamak, dağınıklık, sorumluluklarını yerine getirmemek, kardeş kıskançlığı, inatçılık, alt ıslatma ve tırnak yemenin, ailelerin çocuklarında karşılaştığı temel sorunlar olduğuna dikkat çekti. Psikolog Teber, ideal çocuk yetiştirmenin yolunun yapıcı ebeveynler olmaktan geçtiğini dile getirdi.

ÖDÜL VE CEZA

Ödül ve cezanın çocukların davranışlarının düzenlenmesinde önemli iki faktör olduğunu dile getiren Teber, “Çocuklarınıza yanlış bir davranışta bulunduğunda ceza veriniz, ona vereceğiniz en iyi ceza haklarından mahrum bırakmaktır. Ancak bu ceza kesinlikle fiziksel, sözel ve duygusal yönde olmamalıdır. Cezanın yanı sıra çocuklarınızı ödüllendirmenizde onu motive eder. Ancak ödüllendirme de düzenli olmamalıdır. Her zaman her yaptığını ödüllendirirseniz çocuğunuzda çıkar ilişkisi gelişir. En iyi ödüllendirme maddi ödüllendirme yerine duygusal ödüllendirmedir. Çocuklarınızla vakit geçirmek, gezdirmek, takdir etmek en sağlıklı ödüllendirme yöntemidir. ” diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu.

YAŞANMIŞ HİKAYELER ANLATIN

Mehmet Teber, ailelere “Çocuğunuzun bir problemi varsa, önce kendi kendinize çözüm arayın, sonra çocuğunuzu karşınıza alıp sorular sorarak onu konuşturmayı deneyin, ortak noktayı bulmaya çalışın. Yanlış davranışını düzeltmek için onunla kağıt üzerinde anlaşma yapın ve imzalayın” diyerek sorunlar karşısında izlenmesi gereken çözüm yolunu anlattı. Teber, 0 -7 yaş arası çocuğu olan ailelerin ise çocuklarına yaşanmış hikayeler anlatarak onların yanlış davranışların önüne geçebileceklerini dile getirdi. Söyleşi sonunda Uzman Psikolog Teber, ailelerin sorularını da yanıtladı.

gerçekgündem