Çorum, Amasya, Yozgat, Çankırı ve Tokat gibi İç Anadolu kentlerinde evlenemeyen veya dul kalan erkekler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çocuk yaştaki kız çocuklarını eş olarak "satın alıyor". Kız çocukları, 1000 ile 5 bin lira arasında "satılıyor". Bu yolla binlerce kız çocuğu evlendiriliyor.
 
Şanlıurfa'da 13 yaşında anne olan N.Ç'nin dramı, Çorum'da ailesi tarafından önce 4 inek karşılığı, daha sonra da 10 bin lira başlık parası karşılığı evlendirilen 14 yaşındaki K.A'nın durumu yürekleri burktu ancak yetkililer küçük yaşta evlendirilen ve anne olan kız çocukları konusunda hâlâ önlem almadı.
 
HANGİ EVDE NASIL KIZ VAR BİLİYORLAR
Daha çocuk yaştaki kızların, Çorum, Amasya, Yozgat, Çankırı ve Tokat gibi İç Anadolu kentlerinde evlenemeyen veya dul kalan erkeklere 1000 ile 5 bin lira arasında satıldığı belirtildi. Amasya, Yozgat, Çankırı, Çorum ve Tokat gibi İç Anadolu kentlerinde binlerce kişinin bu yolla küçük yaştaki kızlarla evlendiği belirtildi.
 
Bu yolla evlenen, adının açıklanmasını istemeyen bir kişi şunları anlatıyor: "Yaşadığımız ilde Güneydoğu'yu bilen kişiler var. Bunlarla bir kente gidiyorsun ve burada bu işleri ticaret gibi gören kişiler var. Onlar hangi evde nasıl kız var biliyor. Mesela köye gidiyorsun tüm köy kızları sıraya diziliyor. Sen içlerinden birini seçiyorsun. Sonra kızlar gidiyor. Bu kişiler size soruyor, hangisini beğendin diye. Sen de karar veriyorsun. Sonra fiyatları söyleniyor. Fiyatlar ise 1 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Uygun olanı alıp geliyorsun. Kızların itiraz etme şansı hiç yok. Kimi zaman ailesi de sizinle geliyor."
 
BEŞ BİNE SATILIK ÇOCUK GELİN
Adıyaman'daki ailesi tarafından 2 yıl önce zorla evlendirilen adının açıklanmasını istemeyen bir kız çocuğu "Annemi, babamı, kardeşlerimi 2 yıldır görmüyorum, çok özledim" diyerek söze başlıyor. Küçük kız, kendisini görmeye gelenlerden hangisinin damat olduğunu dahi bilmeden evlendiğini, kısa sürede hamile kaldığını ve geçen yıl bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini anlatıyor.
 
Küçük anne, kızının kendisi gibi olmasını istemediğini belirterek "Hamileyken hep bir oğlum olsun istedim ama olmadı. Bizim oralarda erkek olarak dünyaya gelmek ayrıcalıktır. Ama kız doğmuşsanız çileniz bebekken başlar. Kimi zaman okula gidemezsiniz, kimi zaman erkeklere alınan bir çift ayakkabıdan bile mahrum kalırsınız. Ama Allah kız verdi. Kızımın sonu da benim gibi mi olur diye düşünüyorum" dedi.
 
GERİ DÖNÜŞÜ ÇOK ZOR HASARLAR BIRAKIR
Uzmanlar küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesinin bireyin ve toplumun sağlığını bozacağını, o yaşta bir çocuğun anne olmanın sorumluluklarını yerine getirmesinin mümkün olmadığını, bunun bireyde geri dönüşü çok zor hasarlara neden olacağını belirtiyorlar: "Bu bireyde, depresyon, kaygı bozukluğu, intihar girişimi gibi birçok soruna neden olmaktadır.."
 
MECBUR KALDIKLARINDA HASTANEYE GİDİYORLAR
Çorum Barosu avukatlarından Özer Akpınar, bu konuda yasal düzenlemelerin yeterli olduğunu, ancak bu tür evliliklerin kolay kolay adli makamlara yansımadığını söyledi. Akpınar, "Çorum'da bu tür evliliklere sıkça rastlamak mümkün. Bu tüm ülke genelinde çok yaygın bir evlilik yöntemi. Bu yasal olmayan evlilikler ancak doğum ya da hastalanma nedeniyle hastanelere başvurulduğunda ortaya çıkıyor. Çorum adliyesinde bu tür yasal olmayan evliklerin dosyası bir hayli kabarık" dedi.