Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmasında cinsel suçların temel olarak Türk Ceza Kanunu'nda düzenlendiği ve bu alanda ortaya çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasına yönelik bazı düzenlemelerin yapılması önerildi.

Buna göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların işledikleri suçların belirli bir ağırlık derecesine ulaşmaması kaydıyla, adli sistemin dışında tutulması talep edildi. Bu çocukların sorumluluk bilinçlerinin gelişmesi, suç nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi ve suçlu olarak damgalanmalarının önlenmesine yönelik çocuk izlem merkezleri kurulması planlandı. Bu merkezlere söz konusu amaçlarla ilgili yetkiler de verilmesi önerildi.

Kanuna göre 15 yaşını tamamlamamış çocukların aile bireylerince cinsel istismara maruz kalmasının çocukların cinsel istismarı suçunu oluşturduğu hatırlatılan metinde, 15 yaşını dolduran çocukların aile bireyleri tarafından rızaya dayalı cinsel istismara maruz bırakılmasının soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan ve etkin bir ceza yaptırımıyla karşılanan bir suç tanımlaması yapılmasının gerekliliği vurgulandı.

-Ruh sağlığının bozulmasına bakılmasın talebi-

Cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre ''suç mağdurunun ruh sağlığının bozulması'' ihtimalinde faile verilecek cezanın arttırılması yönündeki kuralın da kanun metninden çıkartılması istendi. Böylece mağdurun durumunun tespiti amacıyla yapılan çalışmalarla daha fazla mağduriyetin oluşmasının da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Öneride, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarındaki nitelikli hallerine bir düzenleme getirilmesi ve birbirleriyle uyumunun sağlanması için ilgili maddelerde iyileştirilmesi talebinde bulunuldu.

Aynı iş yerinde bulunmaktan veya insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanarak ya da üvey anne, üvey kardeş, evlatlık gibi ilişkiler nedeniyle işlenen suçların daha ağır cezayı gerektiren nitelikli haller olarak düzenlenmesi istendi.

Öneride ayrıca cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçları faillerinin, gerek bu suçlardan mahkumiyet hallerinde cezanın infazı veya infazdan sonra belirli bir zamana kadar güvenlik tedbiri olarak, gerekse soruşturma ve kovuşturma sürecinde adli kontrol koruma tedbiri olarak çocukların bulundukları mekanlarda istihdam edilmemeleri talep edildi.