Çocuklar sıcakların arttığı aylarda sıkıntılı günler geçirebiliyor. Çocukları pişik, isilik, ishal, böcek sokması gibi sorunlardan korumak için basit önlemler almakta fayda var.

Yaz aylarında yapılan en büyük yanlışlardan birinin çocuğu çok sıkı giydirmek ve çok sıcak tutmak olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Arslankaya, “Oysa çocuklar sıkı giydirmeye bağlı olarak çok terliyor ve sıvıyla birlikte tuz kaybederek hastalanıyor. Anne-babalar kendileri nasıl giyiniyorsa çocuğu da öyle giydirmeliler, kat kat giydirmekten kaçınmalılar” diyor. Dr. Arslankaya, çocukların yaz aylarını rahat geçirmeleri için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

BESİNLER SICAKTA BEKLETİLMEMELİ

Gıdalar sıcakta çok çabuk bozulduğu için yaz aylarında besinlerin korunması önem taşıyor. Aileler, soğuk gıdanın çocuğu hasta edeceği endişesi ile çoğu zaman çocuk beslenmesinde kullandıkları malzemeleri iyi koruyamıyor ve sıcakta bekletiyor. Bu da besinlerin çabuk bozulmasına neden olarak, bağırsak enfeksiyonları ya da ishallere yol açabiliyor. Bu dönemde küçük virüsler, mikroplar ve bazı kistik hastalıklar bağırsaklarda enfeksiyona neden olabiliyor.

DOĞAL ORTAMLARA KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Yaz aylarında doğal ortamdaki canlılar arttığı için sivrisinek ve böcek sokmalarından çocuğu korumak zorlaşabiliyor. Aynı zamanda bitkiler polenlerini saçıyor ve bu ortamda alerjik etkenler oluşuyor. Alerjenler çocukluk çağında cilt döküntülerine, gözde kızarmaya, solunum yolu hastalıklarına, astım ve nefes darlığına neden oluyor. Çocuğu doğal yaşamdan uzak tutmak mümkün olmasa da gerektiğinde müdahale edebilecek ilk yardım ekipmanlarına sahip olunması öneriliyor.

GÜNEŞ IŞINLARINDAN SAKINMALI

Özellikle yaz aylarında güneşe çıkmadan 20 dakika önce bebeklerin cildine uygun doğal kremler uygulanmalı. Bebekler güneşin dik geldiği zamanlarda dışarı çıkarılmamalı, mümkünse gölgede tutulmalı veya gölgelik görevi görebilecek şapka kullanılmalı.

GİYSİLER İLK KULLANIMDAN ÖNCE YIKANMALI

Kıyafet seçiminde pamuklu, doğal liflerden üretilmiş giysiler tercih edilmeli. Ayrıca yeni giysiler ilk kullanımdan önce yıkanmalı. Bu giysilerin üzerinde tozlar ya da mantarlar olabiliyor. Diğer önemli nokta ise giydirilen kıyafetlerin bebeğin bedenine uygun olması. Özellikle sıcak günlerde bebeğe çok dar kıyafetler giydirilmemeli.

HAFTADA BİR ŞAMPUAN KULLANILMALI

Özellikle çok terleyen çocuklarda teri uzaklaştırmak için sık sık yıkamak iyi bir yöntem. Fakat kullanılan şampuan ve duş jeline dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bunların içindeki maddeler vücuttaki yağı alabiliyor. Çocuklar her gün yıkanmalı ama duş jeli ve şampuan gibi ürünler haftada bir kullanılmalı. Unutmayın, sadece suyla yıkamak bebeğin cildinin kurumasını önlüyor.

PİŞİK VE İSİLİKTEN KORUNMALI

Çocuklara aşırı sıcak ortamda çok kalın giysiler giydirildiğinde, buna bağlı olarak pişik ve isilik görülüyor. İdrar yolu enfeksiyonları da pişiğe neden olabiliyor. Öte yandan aileler genelde çocuğun poposunu yıkadıktan ya da ıslak mendille sildikten sonra üşümesin diye hızla giydiriyorlar. Oysa temizliğin ardından bölge iyice kurulanmalı. Sıcak ortamdan uzak tutmak ve altını çok iyi kurulamak pişiği bebekten uzak tutuyor. Pişik oluştuğunda çinko içeren pişik kremleri kullanılabilir. Fakat buna rağmen geçmiyorsa doktora başvurmak gerekiyor.