ABD"li çizgi film yönetmeni Peter Docter"in yarışma dışı gösterilen "La Haut" filmi ile 13 Mayıs günü başlayan festival, Fransız yönetmen Jan Kaunen"in yarışma dışı gösterilen "Coco Chanel" filmi ile sona erdi.

Başkanlığını Isabelle Huppert"in yaptığı jüride, Asia Argento (İtalya), Nuri Bilge Ceylan (Türkiye), Lee Chang-Dong (Kore), James Gray (ABD), Hanif Kureishi (İngiltere), Shu Qi (Tayvan) ve Robin Wright Penn (ABD) yer aldı. Jüri üyeleri, kendilerine tahsis edilen "Domergue" villasında dış dünyayla olan tüm bağlantılarını keserek dün ödül sahiplerine karar verdiler.

Festivalin en beğenilen filmi, Fransız yönetmen Jacques Audiard"ın 6 yıl hapse mahkûm olan Arap kökenli genç Malik"i anlattığı iki buçuk saatlik "Bir Peygamber" (Un prophete) adlı film oldu.

Her yıl festivalin "maneviyatlı" filmlerini ödüllendiren "Ekümenik Jüri," "Deccal"i "en kadın düşmanı film" seçti. Resmi Cannes jürisi ise bu kararı "sansür çağrısı" olarak niteleyip kınadı.

TESİYAP stant açtı

Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP), bu yılki festival boyunca, 100 metrekare terası ve 75 metrekare kapalı alanı bulunan bir standı, Türk sinemasının tanıtımı için Türk sinemacılarının kullanımına açtı.

Deccal en kötüsüydü

ALTIN Palmiyeli yönetmen Lars von Trier"in yönettiği Charlotte Gainsbourg"un başrolde yer aldığı "Deccal" filmi çok eleştirildi.

Saberi"ye özel ödül

İRAN"da casusluktan hapse mahkum olup serbest bırakılan Amerikalı gazeteci Roksana Saberi"nin senaryo yazarlarından olduğu "Kimse İran Kedilerini Bilmiyor" adlı film ise, festivalin "Un Certain Regard" yarışmasında jüri özel ödülü aldı. Tahran"ın yeraltı müzik dünyasını anlatan filmi, Saberi"nin sevgilisi Bahman Ghobadi yönetmişti.

kelebek