İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Antalya merkezli Sergün Güneş Enerji Sistemleri’nin işbirliğiyle geliştirilen proje sayesinde dağdaki çobanlar da elektriğe kavuştu.

Firma tarafından tasarlanan güneş panelleri, çobanların hayatını değiştiriyor. Elektrik olmadığından dolayı geceleri sürülerini kontrol etmekte zorlanan çobanlar, taşınabilir "tak çalıştır" güneş panelleriyle bu sıkıntıyı aştı.

5 ile 7 Kw gücündeki sistemi kuran çobanlar, aydınlatmanın yanısıra dağbaşında buzdolabı çalıştırıyor, televizyon seyrediyor, cep telefonunun bataryasını şarj ediyor, sağdığı sütü soğutma tankında muhafaza ediyor, sıcak su elde ediyor, hattâ internete giriyor. Güneş panelleri, yol olmadığı için dağlara eşek sırtında taşınıyor.

Yaklaşık 2 bin 800 lira maliyeti olan sistemi kurmak isteyen çobanlara, kırsal kalkınma desteklemeleri programı kapsamında yüzde 50 hibe veriliyor.

‘SAYALAR VE ÇİFTLİKLER ARTIK IŞIL IŞIL’

Projeyle ilgili bilgi veren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, üyelerinin çoğunun kırsal alanda yaşadığını belirerek, “Bunların ne elektriği ne de yolu var.

Çoğu yere arabayla ulaşılamıyor. Biz de hem bu insanların hayat kalitesinin yükselmesine katkı koymak hem de koyun ve keçi sütünün soğuk zincirde toplanmasını sağlamak için böyle bir proje geliştirdik. Sütü soğuk zincire alamayan kırsaldaki üretici, ciddi gelir kaybına uğruyor.” dedi.

Kırsaldaki üreticilerin haftada bir pazara inerek ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Türer, şöyle devam etti: “İletişim kurabilmeleri için yanlarında getirdikleri üç beş telefon bataryasını şarj ediyor, bunları bir hafta kullanıyorlar. Ayrıca sayalarında piknik tüpüne bağlı, lüküs diye adlandırılan eski tip lambayla aydınlatma yapıyorlar. Bu yüzden haftada dört beş tane küçük tüp tüketiyorlar. Onunla da ancak bulundukları yeri aydınlatabiliyorlar. Buna çare ararken Sergün ile bağlantıya geçtik. Birkaç deneme sistemi kurdular, başarılı olunca protokol yaptık. Sayaları ve çiftlikleri artık ışıl ışıl. Nitelikli solar paneller sayesinde televizyon ve buzdolabı çalıştırabiliyor, sayalarını ışıklandırabiliyor, dağ başında iletişim kurabiliyor, sak su elde edebiliyor. Bu sistem sayesinde hayvanlarından sağdığı sütü de soğutma tankına alabiliyor. Kısaca elektrik olan her yerde hayat değişiyor.”

‘GÜNEŞ PANELLERİNİ EŞEKLE TAŞIYORUZ’

Sergün Güneş Enerji Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Uğur Polat da 30 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini belirterek, Birlik Başkanı Türer’in kendilerinden, kırsal alandaki çobanların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bir sistem geliştirmelerini istediğini söyledi.

Bunun üzerine çeşitli portatif solar paketler geliştirdiklerini anlatan Polat, “İhtiyaç ve tüketim doğrultusunda, çoban çantasından yaşam paketine kadar altı değişik ürün paketi hazırladık. Güneş panellerini, ‘tak çalıştır’ şeklinde tasarladık. Bu sayede sistemi istediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz. Montaj yapmak için panelleri, ulaşımın olmadığı dağlık bölgelere eşek sırtında taşıyoruz. Bu şekilde dağdaki çobanlarımız elektriğe kavuşuyor.” diye konuştu.

İzmir’de şimdiye kadar bu şekilde 50’ye yakın güneş enerjisi sistemi kurduklarını aktaran Polat, “Bunlardan en küçük olanı televizyon ve buzdolabı çalıştırma, aydınlatma ve telefon şarj etmeye yönelik. Paketler, ihtiyaca göre değişiyor. Maliyeti 2 bin 750 TL’den başlıyor. Bu sistem, kırsal kalkınma programı çerçevesinde yüzde 50 hibe desteği kapsamında bulunuyor. Bundan dolayı yoğun bir taleple karşı karşıyayız.” dedi.