Türkiye Damızlık Koyun Keçi  Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine tarımsal desteklemelere ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

Sektör açısından geçen yıla göre mevcut durumun korunduğunu belirten  Çelik, "Geçen yıl 25 lira olan anaç koyun keçi desteği 2018 yılı için de aynen  devam ediyor. Geçen yıla göre aynı kalmasını, Bakanlığımızın bütçe imkanları  dahilinde olabileceğini düşünüyoruz. Ancak sektörümüze bundan sonraki süreçte de  imkanlar ölçüsünde daha fazla destek olacağına yürekten inanıyoruz."  değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın  aşılama ve küpeleme uygulamalarından dolayı yetiştiricilerden ücret alınmayacağı  yönündeki açıklamasının da sektör açısından çok önemli bir destek niteliği  taşıdığını belirterek, bu uygulamalardan ücret alınmamasının hayvan  yetiştiricilerini büyük bir yükten kurtaracağını söyledi. Çelik, "Küçük bir  destek gibi görünse de bu tür destekler yetiştiricilerimize motivasyon kaynağı  oluyor." diye konuştu.

Kararnameyle getirilen önemli bir desteğin de çoban istihdamı  konusunda olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"5 bin lira olan destek aynen kalırken, 250 baş olan hayvan sayısı  şartı 200 başa indirilmiştir. Bu değişikliğin de yine sektörümüze olumlu  yansıyacağını düşünüyoruz. Zaten çoban istihdam desteğinde hayvan sayısının  düşürülmesi hususunda Merkez Birliği olarak Bakanlığımıza yaptığımız önerimiz de  bu yöndeydi. Bu önerimizin gerçekleşmiş olması da bizi mutlu etmiştir."

"Aşılama ve küpe ile çoban istihdamı destekleri küçükbaş hayvan  üretimini artıracak." diyen Çelik, meraların yetiştiricilerin kullanımına  açılmasının da sektör için olumlu olacağına dikkati çekti.