Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında Aydın Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi Makine Atölyesi'nde başlayan kurs programının tanıtım törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Pekgüzel, 2004 yılında EBSO Aydın Şubesi yönetimine ilk seçildikleri zaman Aydın Mimar Sinan Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Feyzi Mercan ile bir araya geldiklerini hatırlattı. Mercan'ın bu görüşmeleri sırasında CNC operatörlüğü konusunda bir çalışma yapılması için teklifte bulunduğunun altını çizen Çerçioğlu, daha sonra gerçekleştirdikleri okul ziyareti sırasında okulda öğrencilerin kullandığı malzemelerin çağın teknolojisinin çok gerisinde olduğunu gördüklerini söyledi. Aydın Valiliği, AYSO ve okul idaresi işbirliği ile projenin hazırlandığını belirten Çerçioğlu, “Bizim fabrikalarımızda hep CNC makineler var ama biz çalıştıracak işçi bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bunun yanında okulda bu işin eğitimini gören çocukların teknolojik gelişmeleri takip edemedikleri için işsiz kalıyorlar. Sanayi odası olarak bu tür projelere destek olmak zaten bizim görevimiz. Yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, okulumuza son teknoloji ürünü CNC dikey işleme makinesi kazandırdık. Burada bu makinenin eğitimini olan kursiyerlerimizin tamamı hemen işe yerleştirilecek. Böylece atıl durumda bekleyen işgücü harekete geçirilecek ve devlet tarafından okutulan öğrenciler ülkelerine ve milletlerine karşı borçlarını ödemiş olacaklar” dedi.
Her ülkenin kendisine göre sorun ve sıkıntıları olduğuna değinen Vali Mustafa Malay, bu sorunların çözülmesinde temel etkenin eğitim olduğunun altını çizdi. Eğitimdeki sorunların çözülmesi halinde diğer sorunların da kendiliğinden çözülmüş olacağını savunan Malay, Türkiye'de her yıl binlerce kişinin üniversitelerden mezun olduğuna dikkat çekti. İş sahibi olamayan bir çok üniversitelinin hem kendisine hem de milletine faydalı olamadığına dikkat çeken Malay, “Gelişmiş ülkelerde meslek liseleri eğitim sisteminin yüzde 70'ini oluştururken, bizde bu oran yüzde 30'larda. Bizim çıraklık okulları ve meslek liselerine gerekli desteği vermemiz gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak sorunlarımızı çözememiş oluruz. Sanayimize ağırlık veriyoruz ve bir sanayi odasına sahibiz. Sanayicimiz eleman istiyor. Eleman bulamazsınız sanayi çöker. Bunları yaparken teknoloji ve bilimi çok yakından takip etmiyoruz. Bugüne kadar devletin ve özel sektörün kurduğu bir çok fabrika teknolojik değişime ayak uyduramadığı için yok olup gitti. Sanayimizin ayakta kalabilmesi için çıraklık ve meslek okullarının ara eleman yetiştirmesi lazım. Şuan onlara verilen eğitimler çok geride. Öğrenciler mezun olduktan bir işe girdiklerinde modern makineleri görünce şaşırıp kalıyorlar. Hem ara elaman ihtiyacının giderilmesi hem de öğrencilerin boşta kalmaması için okullarımızdaki eğitim seviyesini yükseltmeliyiz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından projenin açılışı ve CNC makinesi ilk uygulaması Vali Malay tarafından yapıldı. 560 saat sürecek olan kursları tamamlayan katılımcıların Aydın'daki fabrikalarda istihdam edileceği belirtildi. Ayrıca kursiyerlere eğitim süresi boyunca SRAP projesi kaynaklarından haftalık 10 YTL ödeneceği öğrenildi.