Clinton, kızı Chelsea ile birlikte ziyaret ettiği Mandela’nın doğum yeri olan ve halihazırda dinlendiği Doğu Cape eyaletinin Qunu köyündeki evinde 90 dakika geçirdi.

Qunu’da konuşan Clinton, “Mandela çok yaşlansa da kalbi çok genç. Nelson Mandela ile aynı dönemde devlet başkanlığı yapmak benim için büyük onurdu. Çok yakın dostluk kurduk. Görevden ayrıldıktan sonra da eğitim sağlık gibi Afrika’nın sorunları için beraber çalışmaya devam etti” dedi.

Clinton Vakfı’dan geçen hafta yapılan açıklamada, Bill Clinton’un Salı günü Mandela’nın doğduğu köy olan Qunu’yu ziyaret edeceği ve No-Moscow Primary School’un konteyner kütüphanesinin açılışına katılacağı belirtilmişti. Vakıf ayrıca, Mandela ziyaretinin Afrika gezisinin bir durağı olacağını duyurmuştu.

18 Temmuz’da 94. yaş gününü kutlayacak olan Mandela, ilerleyen yaşı ve sağlık sorunlarından dolayı halkın karşısına çok nadir çıkıyor. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Mandela’nın torunu Ndaba Mandela, Çarşamba günü Qunu köyümüzde aile fertleri olarak dedemle biraraya geleceğiz. Doğum günü pastası keseceğiz ve öğle yemeği yiyerek kutlamamızı bitireceğiz, dedemizi fazla yormak istemiyoruz.” dedi.

Güney Afrika’da beyazların apartayt (ırkçı) rejimine karşı mücadele veren ve 27 yılını hapishanede geçiren Mandela, 1993'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1994’te demokratik Güney Afrika’nın ilk devlet başkanı seçilen Mandela, tek dönem ülkeyi idare ederek 1999 görevi devretti.

18 Temmuz’da milyonlarca Güney Afrikalı Mandela'nın siyasete adadığı 67 yıl için 67 dakika boyunca fakirler için gönüllü olarak çalışacak ve teneke evlerde yaşayanlar için 67 ev inşa edilecek.