ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'ın ilk nükleer santrali Buşehr'in merkezine yakıt yüklenme işleminin başlamasıyla ilgili olarak, ''Bizim sorunumuz İran'ın Buşehr nükleer santrali değil, İran'ın nükleer silah programını yürüttüğüne inandığımız diğer yerler'' dedi.

BM'de temaslarda bulunan Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya tarafından inşa edilen Buşehr nükleer santraliyle ilgili bir sorununun olmadığını belirterek, ''Bizim sorunumuz İranlılar'ın Buşehr'deki reaktörleri değil. Bizim sorunumuz Natanz gibi yerlerdeki tesisleri, Kum'daki gizli tesis ve silah programını yürüttüklerine inandığımız diğer yerler'' diye konuştu.

İran'ın ilk nükleer santrali Buşehr'in çalışmaya başlamasının asıl mesele olmadığının altını çizen Clinton, ''İranlılar barışçıl ve sivil nükleer güce ulaşma hakkına sahip, ancak nükleer silah üretme hakkına sahip değil'' dedi.

Clinton ABD'nin, İran'ın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) ve Almanya ile müzakerelere yeniden başlamasını umut ettiğini belirterek, AB'nin dış politika yüksek komiseri Catherine Ashton'un 6 ülke adına İran'la nükleer programıyla ilgili olarak kapsamlı bir müzakereye yakında başlayabilmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

Clinton'un BM'de görüştüğü Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger de, İran'ın müzakere masasına gelmeye hazır olduğuyla ilgili bazı işaretler olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton bugün BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen ''Kadın, Barış ve Güvenlik'' konulu toplantıya katılmak üzere BM'ye gelmişti.

A.A.