Borçlanma maliyetinin tarihi seviyelere çıktığı Avro bölgesinde, dağılma senaryoları konuşuluyor.

İtalya'nın 10 yıllık tahvil satışında faizin psikolojik sınır olan yüzde 7'yi aşarak 7.5 seviyelerine ulaşması, Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisinin Yunanistan İrlanda ve Portekiz'den sonra Euro krizinin son halkası olacağı endişelerini artırdı. Son bir haftadır siyasi krizin de etkisi ile yükselişini sürdüren İtalyan tahvillerinin faizi dün bir önceki güne göre yüzde 0.82 arttı. İtalya 'nın yüzde 7 olan psikolojik seviyeyi aşan borçlanma maliyeti 1999'da Euro Bölgesi'nin kurulmasından bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Avro Bölgesi'nin, borçlanma seviyeleri hızla yükselen İtalya için finansal kurtarma planları olmadığı bildirildi. Avro Bölgesi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, 'Finansal yardım muhtemel değil' dedi.

BORÇ YÜKÜ 1.9 TRİLYON AVRO

Yunanistan İrlanda ve Portekiz, borçlanma maliyetleri yüzde 7 seviyesinin üzerinde sabitlendiği için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarma paketlerini kabul etmek zorunda kalmışlardı. Yatırımcılar İtalya 'nın borçlanma maliyetlerinin yüzde 7 seviyesinin altına inmemesi durumunda AB ve IMF'den yardım paketine başvurmak zorunda kalması endişesini artırdı. Borç yükü 1.9 trilyon Euro'yu bulan İtalya, 'kurtarmak için çok büyük' olarak görülüyor. Yüksek borçlanma maliyetleri İtalya'nın borç yükünü daha da artırıyor. İtalya 'nın sadece 2012 yılında 300 milyar Euro'luk borcu çevirmesi gerekiyor.

TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELDİ

Avrupa'nın en büyük aracı kuruluşlarından LCH Clearnet'in İtalyan tahvilleri ile ilgili işlemlerdeki komisyonunu yüzde 3.5'ten yüzde 5'e çıkardığını duyurmasının ardından İtalyan devlet tahvillerinin borçlanma maliyeti yüzde 7.5'e çıktı. Bu seviye eylül ayında kırılan 534 baz puan seviyesi rekorunu da aşmış oldu. Yüzde 7'nin üzerinde borçlanma maliyetinin sürdürülebilir olmadığını belirtiyor.

Piyasalarda belirsizliği ateşliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İtalya'da borç krizini aşma çabalarında siyasi netliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Çin'i ziyaret eden Lagarde başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, 'İtalya'da siyasi durumun net olmaması piyasalarda belirsizliği ateşliyor' dedi.Lagarde, 'Hiç kimse lider olarak kimin ortaya çıkacağını tam olarak bilmiyor. Bu karışıklık özellikle dalgalanmaya olanak yaşatıyor' diye konuştu. Lagarde, 'Gelişmekte olan piyasalar, büyüme modellerini yeniden şekillendirerek önemli bir rol oynayabilirler' diye konuştu.

AB, İMKB'yi de karıştırdı

İtalya'nın borçlanma seviyelerinin tehlikeli biçimde yükselmesinin Avro Bölgesi borç krizinin son kurbanının bu ülke olacağı ve krizin giderek yayılacağı endişelerini artırması nedeniyle borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. İMKB, yeni güne bin puanın üzerinde düşüşle başlarken, dolar iç piyasada 1,80 TL'yi gördü. İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre 1.214,42 puan düşerek 54.965,82 puan seviyesinden başladı. Günü 55.451 seviyesinde kapattı.

Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 1,67 (91,11 puan) değer kaybederek 5.369,27 puana geriledi. Frankfurt Borsası'nda DAX Endeksi yüzde 1,73 azalarak 5.728,45 puan ve Paris Borsası'nda CAC 40 Endeksi yüzde 2,16 azalarak 3.008,73 puan oldu. Avrupa'da ayrıca İtalya'da Milano Borsası yüzde 1,33, İspanya'da Madrid Borsası yüzde 1,17, Belçika'da Brüksel Borsası yüzde 2,15, Hollanda'da Amsterdam Borsası yüzde 1,67 oranında değer kaybetti.

12 ayda 326 milyar avro geri ödemesi var

İtalya'dan önce Avro Bölgesi krizinin merkezindeki Yunanistan'ın küçük bir ekonomi olması nedeniyle bu ülkenin borçlarını ödemeyi durdurması Avro Bölgesi için tamamıyla yönetilebilir olarak görülüyordu. Ancak bu yıl gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 2 trilyon 245 milyar dolar olması beklenen İtalya'nın toplam borcunun 2 trilyon 684 milyar dolara (GSYH'nin yüzde 119'u) dayanması bu ülkeye 'kurtarılamayacak kadar büyük' gözüyle bakılmasına yol açıyor. İtalya'nın sadece gelecek 12 ayda 326 milyar avroluk geri ödemesi bulunuyor.

Avro Bölgesi bir bütün olarak kalmalı

Fransa, İtalya'nın bütçe açığını hızla düşürmesi için inandırıcı önlemler alması gerektiğini bildirdi. Hükümet sözcüsü Valerie Pecresse Canal+ televizyonuna yaptığı açıklamada, İtalya'nın bütçe açığının hızla azaltması için önlemler alması gerektiğini, bu önlemlerin uygulanabilirliğini sağlama almak için hükümet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy de, 'Avro Bölgesi bir bütün olarak kalmalı' diye konuştu. yenişafak