Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Çom, domuz gribi aşısındaki civanın İstanbul'da tutulup yenilen balıktaki kadar olduğunu belirterek, aşı yaptıracakların kaygı duymamasını istedi.

AVRUPA KULLANIYOR

Cihan Haber Ajansı'nın Başkent Konukları programına katılan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, önemli açıklamalarda bulundu. Hıfzıssıhha laboratuvarlarında incelemesi yapılan aşıların ABD hariç bütün Avrupa ülkelerinde kullanıldığını söyleyen Çom şöyle konuştu:

"Bu aşılar bizim bugüne kadar yaptığımız mevsimsel grip aşısı, çocuklara yaptığımız difteri, boğmaca, kızamık, tetenoz, kabakulak gibi aşılardaki içerik neyse şu anki aşılarda da aynı. Gereksiz yere kafa karışıklığı oluşturuldu. Aşıdaki civa miktarı İstanbul'da tutup yediğimiz balığın içindeki civa kadar."

4 KAT DAHA PAHALI

ABD'nin kullanacağı civasız aşıların çok pahalı olduğunu belirten Çom, "O aşı şu anki aşılardan 4 kat daha pahalı. Avrupa dahil tüm ülkelerde aynı parayla 4 kat fazla insan aşılanacağı için bizim kullandığımızı kullanıyor" açıklamasında bulundu.

Aşılamanın programını yapma ve domuz gribine karşı vatandaşın bağışıklık kazandırma aşamasında olduklarını söyleyen Çom, 43 milyon doz aşının 500 bininin geldiğini, diğer partilerin her ay belli miktarda geleceğini dile getirdi.

TESTLERDEN GEÇİRİLDİ

Hıfzıssıhha laboratuvarlarında aşıların güvenilirlik testinin yapıldığını kaydeden Çom, "Aldığımız bütün aşılarda bunu yapıyoruz. Her ülke kendi istediği şartları taşıyıp taşımadığını yabancı madde olup olmadığı üretim hatası olup olmadığını görmek ister" diye konuştu.

Televizyon karşısında ders çalıştılar

Domuz gribi nedeniyle eğitime bir hafta ara verilen Diyarbakır'da yerel bir kanaldan ders yayınına başlandı. Domuz gribi nedeniyle kentte egitim ve öğretime bir hafta ara verilmesi nedeniyle 7 günlük sürede ögrencilerin eğitimden geri kalmasini engellemek amacıyla yerel televizyon kanalı ART'den eğitim yayını başladı. Öğrenciler, derslerine ekran karşısında çalıştı. Bu arada, Diyarbakır Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat'ın ilk öğretim okulu ikinci sınıf öğrencisi kızı M.K.'nın grip virüsü kaptığı öğrenildi. Kubat, kızının tedavisini evinde gerçekleştiriyor./yeni şafak