Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Ortadoğu pazarındaki pazar payını arttırmak için Birleşik Arap Emirlikleri"nin Dubai şehrinde 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde düzenlenen Gulfood Fuarı"na katıldı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu Eşbaşkanı Melih İşliel, alım gücü yüksek olan Dubai"nin aynı zamanda önemli bir reeksport merkezi olduğunu Türkiye"nin yakınlık avantajını kullanarak ihracatlarını arttırmak istediklerini söyledi.
Dubai"de düzenlenen, Gulfood Fuarı"na STG olarak ilk kez katıldıklarını belirten İşliel, “STG olarak, yeni pazar arayışı kapsamında, B.A.E."nin ticari özelliklerini de dikkate alarak Gulfood Fuarı"na katılım kararı aldık. Gulfood Fuarı, Birleşik Arap Emirlikleri"nin Dubai şehrinde 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde düzenlendi. 16. kez düzenlenen bu fuara, 152 ülkeden 3.800 firma ve 81 ulusal pavilyon yer aldı. Gulfood fuarı, dünya çapındaki en önemli yiyecek, içecek ve otel ekipmanları fuarlarından birisi. Çoğunluğu Ortadoğu, Afrika, Asya"dan olan 55 bin kişinin ziyaret ettiği Gulfood fuarı, gıda sektörünün buluşma noktası konumunda” diye konuştu.
Türkiye"den 134 firmanın katıldığı Gulfood Fuarı"nda, Su Ürünleri Tanıtım Grubu standının yoğun ziyaretçi akınına uğradığını kaydeden İşliel, şöyle konuştu; “Dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere, ülkemiz su ürünleri ve sektörü tanıtıldı, pazar olanakları üzerinde araştırma yapıldı. Nüfusunun yüzde 80"ini yabancıların oluşturduğu bu ülkede levrek, çipura, alabalık ve orkinosun büyük ölçüde tüketildiği, marketlerde rahatlıkla bulunabildiği görüldü. B.A.E., Körfez ülkeleri içinde en dinamik ülkelerden birisi, aynı zamanda da bölgenin en önemli reeksport merkezi. Reeksport merkezi olması dolayısıyla ülke içi talep kadar, ülke üzerinden sağlanacak dış talepleri yakalamak amaçlı olarak da pazara girilmesi önem taşıyor. Fuara katılım, su ürünlerimizin bu bölgede tanıtımı açısından büyük önem arz ediyor. İnfo standı ziyaret eden alıcılara, ülkemiz su ürünlerine olan ilgileri tespit edilerek talep ettikleri ürünlerle iştigal eden firmalarımızın irtibat bilgileri verildi.”
TÜRKİYE SU ÜRÜNLERİ İHRACATI 10 YILDA 6 KAT ARTTI
Su ürünleri ihracatının Türkiye"de 2000 yılı sonrasında ciddi bir sıçrama gösterdiğini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ihracatın yıldız sektörleri arasında yer alan su ürünleri ihracatının son 10 yılda 6 kat artış göstererek 59 milyon dolardan, 352 milyon dolara geldiğini söyledi.
STG olarak, 2011 yılında ilk olarak Rusya"da düzenlenen Prodexpo Gıda Fuarı"na katıldıklarını anlatan Kızıltan, “Gulfood Fuarı, 2011 yılında ikinci durak oldu. Bundan sonraki hedefimiz ise Brüksel/Belçika"da 03-05 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek ESE 2011 Avrupa Su Ürünleri Fuarı olacak. STG olarak amacımız yoğun tanıtım faaliyetleri ile ihracatımızı küresel kriz öncesi 2008 yılı sonundaki 427 milyon 333 bin dolarlık ihracat rakamını aşmak” diye konuştu.
Birleşik Arap Emirlikleri"nin Dubai şehrinde 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde düzenlenen Gulfood Fuarı"na Su Ürünleri Tanıtım Grubu, STG Eşbaşkanı Melih İşliel, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bağcı, STG Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz, Ege İhracatçı Birlikleri uzmanları Serap Ünal ve Gökay Çelikli"den oluşan heyetle katıldı.