Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), okul kantinlerinde gazlı içecek ve cipsi yasaklayan genelgesi yargıya taşınıyor. 11 bin 546 kantin işletmecisinin uygulama nedeniyle mağdur olacağını savunan Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açacaklarını belirterek, “Genelge çürük bir mantıkta, işlemeyecektir. Yasaklanan ürünler kantinde satılmayacak, okulun karşısındaki bakkalda, markette bulunacak. Hem rekabete hem de Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı. Kantincilerin yüzde 90’ı iflas eder” diye konuştu.
Bakan Ömer Dinçer imzasıyla yayımlanan “Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı” konulu genelgeye göre; kantin, kafeterya, çay ocağı ve büfelerde dengesiz beslenmeye karşı önlem alınacak. Doğal maden suları hariç enerji, gazlı, aromalı ve kolalı içecekler, kızartma ve cipslerin satışı yapılmayacak. Otomatik satış yapan makinelere yer verilmeyecek. Bunların yerine süt, ayran, yoğurt ve meyve satılacak. Kantinciler ayrıca şu koşulları yerine getirecek:
 
Çiğ et bulunmayacak
-  Gıdalar için hijyenik tüketim alanı oluşturulacak.
-  Tuvaletler, kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uzakta olacak.
-  Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre, haşere ve kemirgenlere karşı gerekli önlemler alınacak.
-  Kantinlerde yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin tüketimini özendirici reklam, afiş ve broşür kullanılmayacak.
-  Gıdalar ambalajsız ve açıkta satılmayacak. Çiğ etle yapılan ürünler hiçbir şekilde bulundurulmayacak.
-  Salata ve meyvelerin üzeri streç filmle kapatılacak.
-  Döner ve pizza 65 derecenin üzerindeki sıcaklıkta saklanacak, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmeyecek.
-  Süt, yoğurt, ayran, puding 5 derece ve altındaki sıcaklıkta bekletilecek.
-  Kantinde yağda kızartma yapılmayacak.
 
milliyet