Son 5 yılda ortalama yüzde 17"lik bir büyüme yakalayan paketlenmiş cips sektörü 2008"i yüzde 15"lik bir büyüme ile kapatmayı hedefliyor.
700 milyon dolarlık paketlenmiş cips pazarının Türkiye"de yılda yüzde 17"lik bir büyüme rakamı yakaladığına işaret eden Frito Lay Genel Müdürü Ece Aksel, "Yaşanan kriz satışları çok etkilemez. Sektörün 2008"deki büyüme oranı da yüzde 15"i bulur" dedi. Kişi başına cips tüketimi yılda 950 gramı buldu.

700 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan cips pazarının krize rağmen çok büyük düşüşler beklemediğini ifade eden Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel, "Türkiye"de cips pazarı hızla büyüyor. Yeni çıkan ürünler ve sektördeki rekabet tüketiciye olumlu yansıyor. 2002 ile 2007 yılları arasında sektör 2 kat büyüdü. Önümüzdeki yıllarda da bu büyümeleri yakalayabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

70 bin tonluk tüketim

Türkiye"de 2007 yılında 70 bin tonluk cips tüketimi gerçekleştiğini söyleyen Ece Aksel, şu bilgileri verdi: "Sektörde 11 tane uluslararası marka bulunuyor. Bu markaların yanı sıra yerel markalarda var. Merdiven altı üretim bizi çok etkilemiyor. Çünkü burada kalite ve lezzet ön plana çıkıyor. Sektörde büyüme rakamları da sürekli çift hanelere ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 17"lik bir büyüme yaşandı. Bu yılki hedeflerinde tutacağını umuyorum."

ABD 9 kat fazla tüketti

Türkiye"de kişi başı tüketimin 950 gram olduğunu ifade eden Ece Aksel, sektörü şöyle değerlendirdi: "Bu rakamlar gelişmiş birçok ülkede daha yüksek. Ancak Türkiye"de de hızla büyüyor. Amerika"da kişi başı tüketim 9 kilograma yaklaşıyor. Yine İngiltere"de 5 kilogramlık bir tüketim söz konusu. Ortadoğu ülkelerinde ise bu rakamlar 3 kilograma yaklaşıyor. Türkiye"de de cips tüketen kesim artıyor. Çünkü gençler büyüyor ve cips tüketiminin yaş ortalaması artıyor."

Zam oranı yüzde 11

Doritos, Ruffles ve Lay"s gibi markaları bünyelerinde bulundurduklarını hatırlatan Ece Aksel, şöyle konuştu: "Türkiye"de önemli markalara sahibiz. Bu markalar ile sektörün büyümesi destekleniyor. Son yıllarda maliyetlerdeki artışları tüketiciye yansıtmamaya gayret ettik. Ancak yaptığımız son zam yanlış algılamalara neden oldu. Biz 1 YTL"lik paketlere yüzde 25 zam yapmadık. Fiyatlar artarken ürünün gramını da artırdık. Böylelikle tüketiciye yansıyan zam oranı yüzde 11 oldu. Satışlarımızda düşüşler yaşanmıyor. Türkiye pazarı çok büyük ve önemli bir pazar."

Futbol maçları cips satışlarını artırıyor

Futbolun cips satışlarını da olumlu yönde etkilediğini dile getiren Ece Aksel, şu bilgileri verdi: "Cips çoğunluğun olduğu yerde paylaşıldıkça tat veren bir ürün oluyor. Futbol maçları da bizim satışlarımızı olumlu yönde etkiliyor. Önemli bir organizasyon sırasında maç günlerinden önce zincir marketlerdeki satışlarımız artıyor. Bu tür organizasyonlarda cips pazarının büyümesi için önemli bir etken oluyor."