12 Eylül darbesinde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan işkenceyi anlatmak için 78'liler Girişimi tarafından düzenlenen 'Diyarbakır Hapishanesi Ne Yana Düşer?' adlı resim ve heykel sergisi; İstanbul ve Diyarbakır'ın ardından Şanlıurfa'da açıldı.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sergide; 78'liler Girişimi üyeleri, kafes içerisinde işkence gören bir kişinin anlatıldığı heykeli, çıplak olduğu ve cinsel organı gözüktüğü için tepki çekebileceği endişesiyle görücüye çıkarmadı. Heykel, sergi salonundaki merdiven altına konulup, üzeri de bez ile örtüldü.
122 RESİM VE HEYKEL SERGİLENİYOR

78'liler Girişimi öncülüğünde oluşturulan Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu, 122 sanatçının katılımı ile 1980-84 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan işkenceleri konu alan sergi düzenledi. Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlü olarak işkenceye maruz kaldığı iddia edilen 517 kişi ile yapılan görüşmelerin ardından 122 sanatçı tarafından, işkencenin anlatıldığı 122 resim ve heykel hazırlandı.

MÜSTEHCEN HEYKEL MERDİVEN ALTINA KONULDU

İstanbul ve Diyarbakır'ın ardından Şanlıurfa'da açılan sergiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, yer alan ve kafes içerisinde çıplak şekilde işkence gören bir erkeğin anlatıldığı heykel ise, cinsel organı gözükmesinden dolayı müstehcen olarak tepki çekeceği endişesi ile sergilenmedi. Heykel, salondaki merdiven altına konulurken, üzeri de bezle örtüldü. Sergiyi gezmeye gelenleri bilgilendiren 78'liler Girişimi Meclis Üyesi Abdurrahman Pişkin, kendi istekleri ile heykeli sergilemediklerini belirterek. "Şanlıurfa'da toplumun yapısını göz önüne alarak, heykeli müstehcen olduğu gerekçesiyle tepki çekebileceğini düşünerek sergilemeyi uygun görmedik" dedi.

Abdurrahman Pişkin, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan olaylarla sanatla bakış açısıyla yüzleşilmesi için böyle bir sergi düzenlediklerini ifade etti. Sergiyi dolaşan vatandaşlar ise, yakından inceledikleri eserlerin bol bol fotoğrafını çekti.