Romanya'da yaşayan ilk Avrupalının kadın mı yoksa erkek mi olduğu tespit edilemediği gibi nereden Karpat Dağları'na geldiği de tam olarak söylenemiyor.

Antropologlar Romanya'da Karpat Dağları'nda 2002 yılında yaptıkları kazılarda kemik parçaları ve kafatası kalıntısına rastladı.

2002'den bu yana kemik ve kafatası parçası üzerinde yapılan araştırmalarda, buluntuların Avrupa'daki ilk insana ait olduğu ortaya çıktı. Afrika'dan Avrupa'ya gelen ve modern insanın atası olarak bilinen homo sapienslerden önce yaşadığı tahmin edilen ilk Avrupalı'nın cinsiyeti de bulunan kemik ve kafatasından tespit edilemedi.

35 bin yıl önceye ait Neanderthal'ın (mağara adamı) Karpat Dağları'na Avrupa'dan mı yoksa Asya ve Afrika'dan mı geldiği yine kesin olarak söylenemiyor.

Antropolog Alice Roberst, "Kemik ve kafatası parçasından yola çıkarak, Avrupa'da yaklaşık 40 bin yıl önce yaşayan insanın kafatasını tasarladık. Ancak bu kişinin cinsiyetini tespit edemediğimiz gibi, Avrupalı, Asyalı ya da Afrikalı olduğunu da kesin söyleyemiyoruz. Bence üçünün ortak karışımı" dedi.

Kafatası BBC'de önümüzdeki hafta yayınlanacak "İnsanın İnanılmaz Yolculuğu" belgeseli için hazırlandı.