Her şeyden önce cinsel işlev bozukluklarının yüzde 100 tedavisi olduğunu bilmeniz gerekir. Bu konuda içiniz rahat olsun! Cinsel sorunla karşılaşmak; hem kadının, hem de erkeğin çaresizlik duygularının artmasına ve günlerce, haftalarca bu sorun üzerinde kafa yormasına sebep olur. Sorun uzun süre devam ettiğinde; çiftler birbirlerinden uzaklaşır. Oysaki cinsel işlev bozukluğunun adı ne olursa olsun; tedavi yolları vardır ve oldukça kolaydır. Bu soruna; cinselliğin açıkça konuşulmaması, hekime dahi anlatılmaması ve çiftlerin tek başlarına kalmaları neden olmaktadır. Cinsel sorunların tedavisinin kim tarafından yapılabileceği ise çoğu kişi tarafından pek bilinmez. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde çözüm; cinsel terapilerdir. Bu terapiler üzerine uzmanlık yapmış kişilere de cinsel terapist denir. Günümüzde sayıları hızla artan cinsel terapistlere internetten ulaşabilirsiniz.

***
Biraz daha sabırlı olun!

22 yaşında, üç aylık evli bir erkeğim. Cinsel arzularım çok fazla ve eşimle çok sık birlikte olmak istiyorum. Bende bir anormallik mi var? G.N./Çanakkale

Cinsel ilişki sıklığının normalini aramak oldukça yanlıştır. Çünkü her erkeğin veya kadının genel sağlık durumu, cinselliğe ilgisi, cinsel isteği çok farklı olabilir.

AÇIK KONUŞUN!
Cinsel isteğinizi etkileyen çok fazla değişken vardır. İki insanın istekleri ve cinsel ilişki sıklığı, her zaman aynı olmayabilir. Yeni evli çiftlerin cinsel isteklerinin farklı olması veya cinsel yaşamı yeni başlayan bir erkeğin istekli olması da beklenen bir durumdur. Çiftler birbirlerini tanıdıkça, cinsellikten beklentilerini, bedenlerini keşfettikçe; hem cinsel uyumu daha kolay yakalayacak, hem de cinsel yaşamları daha sağlıklı süreçlerle gelişecektir. Bu noktada biraz sabırlı olmanızı, cinsel bilgi içeren doğru yayınlar okumanızı ve partnerinizle açık bir iletişim kurmanızı tavsiye ediyorum.

***
Balayı sistiti olabilir

23 yaşında, bir aylık evli bir kadınım. Cinsel ilişki sonrasında idrarımda kan oluyor, ayrıca yanma da hissediyorum. Mesane kanserine mi yakalandım? Ç.D./Samsun

Sık idrara çıkma, yanma, ağrı, idrardan kan gelmesi, balayı sistitini akla getiriyor. Cinsel ilişkisi yeni başlayan kadınlarda en sık görülen sorunların başında gelen balayı sistitinin, mesane kanseri ile ilişkisi yoktur!

ÜRİNER ENFEKSİYON
Balayı sistiti, mesane olarak da bilinen idrar torbasını ilgilendiren bir üriner sistem enfeksiyonudur. Hastalık, özellikle ilk cinsel ilişkilerini evlilik sonrası balayında yaşayan kadınlarda, üretra olarak da bilinen dış idrar yolunun tahriş olmasıyla ortaya çıkar. Cinsel ilişki ile zaten tahriş olmuş olan idrar kanalı da bakterilerin kolayca yerleşip üreyebilecekleri uygun ortamı hazırlamakta ve sonuç kaçınılmaz olmaktadır. Hastalığın tedavisi ise antibiyotikler sayesinde oldukça kolaydır. Öncelikle cinsel ilişkiye ara vermek ve bu sorunun büyümemesi için bir an önce hekime görünmeniz gerekli. Bunun dışında cinsel ilişki öncesi ve sonrasında; idrar yolu ağzını temizlemeli, ilişkiden sonraki 15 dakika içinde idrarınızı yapmalı, ayrıca bol da sıvı almalısınız.