Afyonkarahisar'da penisine yapışan keneden KKKA hastalığına yakalanan çiftçi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan tedaviyle sağlığına kavuştu.

Afyonkarahisar'da çiftçilik yapan Yusuf Ç., 12 gün önce halsizlik ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye başvurdu. Kan değerleri düşük olduğu belirlenen Yusuf Ç., KKKA şüphesiyle Antalya'ya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastalık belirtileri taşıyan Ç.'nin yeniden yapılan muayenesinde penisine yapışmış kene bulundu.

İKİNCİ TESTTE ÇIKTI
Penisine yapışan kene çıkarıldıktan sonra Ç., Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde izole edilen özel bir odada tedavi altına alındı. Hastane yönetimi, Yusuf Ç.'nin KKKA hastalığı taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'ne başvurdu, ancak yapılan test negatif çıktı. Hastada KKKA belirtileri olduğunda ısrarcı olan hastane yönetimi ikinci bir test istedi. Yapılan ikinci testin sonucunda Yusuf Ç.'de KKKA virüsüne rastlandı.

TABURCU EDİLECEK
Antiribavirin tedavisi uygulanan Yusuf Ç.'nin hastalığı yendiği belirlendi. Hastanın durumu hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabin Saba, "Hasta bize geldiği zaman kanaması vardı. Kan değerleri çok düşüktü. Yapılan muayenede penisinde keneye rastladık. Uygulanan tedavinin ardından hastanın durumu şuan gayet iyi, taburcu edilebilecek düzeyde" dedi.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 7- 10 ARASINDA
KKKA vakalarında erken destek tedavisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Saba, "Hastalığa yakalanan herkesin yaşamını yitireceği gibi bir şey yok. KKKA vakalarında ölüm oranı yüzde 7 ile 10 arasındadır. KKKA'da hasta kanamadan yaşamını yitirdiği için destek tedavi çok önemlidir" dedi. Testin birisinin negatif çıkmasının da mümkün olabileceğini söyleyen Saba, "KKKA'da iki test var. Birisi virüsü tanıyan, diğeri vücudun gösterdiği tepkiyi ortaya koyan. Eğer hastalık belirtileri varsa 2 test de yapılmalıdır" diye konuştu.