Food & Hospitality in China 2010 Fuarı süresince Türkiye"nin farklı bölgelerinde üretilen zeytinyağlarını tadan Çinliler, en çok Aydın"ın doğal zeytinyağını sevdi.
Çin"in tanınan şeflerinden Leung Siu Wah tarafından hazırlanan Türk zeytin ve zeytinyağlarının kullanıldığı Çin mutfağı yemekleri ile zeytin ezmesi ve zeytinyağlı hazırlanan Türk makarnasını ziyaretçilere sundu. Çinli katılımcılar, Türk zeytinyağlıları büyük beğeniyle yedi.
Fuar içi etkinliklerin yanısıra özellikle Çin"in önde gelen alıcıları, ithalatçıları ile bazı medya kuruluşlarının katıldığı gecede Metin Ölken Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü, istatistikleri ve gelişmeleri hakkında katılımcılara detaylı bir bilgilendirme sunumu yaptı. Daha sonra Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat”Zeytinyağında Tadım Nedir” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun sonunda değişik 3 kalitedeki zeytinyağlarının uygulamalı olarak tadımını gerçekleştiren Alhat katılımcılara tadım ve kalite kriterleri hususunda temel bilgiler verdi. Yeşil ve siyah zeytin tadımı sonrasında Türk zeytin ve zeytinyağları ile hazırlanan mönü eşliğinde akşam yemeği yenilirken katılımcılara içinde zeytinyağı, zeytinler, zeytin ezmeleri ve de ZZTK promosyon ve tanıtım malzemelerinin olduğu hediye paketleri dağıtıldı.
Çin"in 10 yıl önce 400 ton seviyesinde olan zeytinyağı tüketiminin 2010 yılında 12 bin tona ulaştığını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Eşbaşkanı Metin Ölken, “2012 yılında Çin"in zeytinyağı tüketiminin 65 bin tona ulaşması bekleniyor. Çin, zeytinyağını tanıdıkça seviyor. Bu büyük pazarda Türk zeytinyağının tanınması için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Bugün Çin pazarı için İspanyol ve İtalyan firmalarına göre Türk firmaları fiyat tutturmada zorluklar yaşıyor. Ancak, önümüzdeki 2-3 yıl sonra Türkiye"nin zeytinyağı rekoltesinde büyük artışlar olacak o zaman hem fiyat tutturabilir hale geleceğiz hem de bu Pazar devasa hale gelmiş olacak. O zaman Çin pazarında olabilmek için şimdiden çalışıyoruz” diye konuştu.
ÇİNLİLER EN ÇOK AYDIN YAĞINI BEĞENDİ
Food & Hospitality in China 2010 Fuarı"nda artık geleneksel hale gelen bölgesel zeytin ve zeytinyağlarının tadımını gerçekleştirdiklerini anlatan Ölken, şöyle konuştu; “6 değişik bölgeden tadıma sunulan naturel sızma zeytinyağları için yapılan ankete katılan 300"den fazla ziyaretçi en çok Aydın"ı tercih ederken sırası ile Ayvalık, Gemlik , Akhisar, Mut ve Nizip naturel sızma zeytinyağları beğenildi. Ağırlığını Çin"lilerin oluşturduğu anketörlerin beğeni sonuçlarının birbirlerine çok yakın olması komite tarafından dikkate değer bulunuldu. Çin"de sofralık zeytin tüketimi ise son derece düşük. Çin"de sofralık zeytin pazarın büyümesinin zaman alacağını gözlemledik. Tadıma sunulan yeşil, siyah ve soslu zeytinler ve zeytin ezmeleri beğenilmekle beraber Çin halkının damak tadına uygun ürünlerin yaratılması durumunda tüketimin hızla artabileceği ziyaretçiler tarafından dile getirildi”