29 Mart"ta yüzde 3.8 oranında oy alan DP, Hüsamettin Cindoruk"un Genel Başkan adayı olmasıyla ülkenin gündemine oturdu. AKP"yi destekleyen medyada “Merkez sağı ben toparlarım” diyen Cindoruk"a eleştiri yağmuru başladı.

ANKARA - Hüsamettin Cindoruk"un adaylığını açıklamasıyla birlikte, AKP yanlısı medyanın tek gündem maddesi, düne kadar “yok” saydığı DP oldu. “Merkez sağı toparlayacağım” iddiasıyla DP Genel Başkanlığa aday olan Cindoruk ise tam anlamıyla boy hedefi haline geldi. Cindoruk, “darbeci”, “Ergenekoncu” ilan edilirken, yaşı da “alay” konusu yapıldı. Son iki genel seçimde yüzde 10 barajını aşamadığı için parlamento dışı kalan DP, siyaset gündeminin önemli aktörleri arasına hiç bugünkü kadar girememişti. yerel seçimlerde yüzde 3.8 seviyesine düşen DP"nin Genel Başkanı Süleyman Soylu"nun 30 Mart"ta “bırakıyorum” dediğinde bile pek çok gazetede küçük bir habere konu olmuştu.
Hüsamettin Cindoruk"un 6 Mayıs"ta adaylığını resmen ilan etmesiyle birlikte, bir anda DP Türkiye"nin en popüler partisi haline geldi. Cindoruk"un adaylığı hem parti içinde hem de siyaset ve medya dünyasında “domino taşı” etkisi yarattı.

30 Mart"ta “delegeler aday gösterse dahi geri dönmem” diyerek liderliği bırakma kararlığını vurgulayan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Cindoruk"un adaylığını ilan etmesinin ardından 12 Mayıs"ta, bu söyleminden çark edip “Yeniden aday olmaya” karar verdiğini açıkladı. Aynı gün eski Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Ali Bayar"ın da adaylığını ilan etmesiyle birlikte, aday sayısı 3"e yükseldi.

Cindoruk"un adaylığının yansımaları DP içiyle de sınırlı kalmadı.

6 Mayıs"tan itibaren AKP"ye yakın medyanın da ilgisi DP ve Cindoruk üzerine yoğunlaştı. Cindoruk"un , AKP"nin bugün hak ettiğinden fazla oy aldığını, bunun nedenin merkez sağdan giden “ödünç” oylar olduğunu açıklaması şişekleri üzerine çekti. “ANAP ile birleşmeyi sağlayarak bu ödünç oyları geri almayı hedefliyorum” diyen Cİndoruk, iktidar yanlısı gazetelerin yazarlarınca hergün eleştirilmeye başlandı. AKP yanlısı medyada “ağır eleştiriler” içeren Cindoruk aleyhtarı haberlerin dozu kongere yaklaştıkca arttı.
Birleşme için adını değiştirdi


12 Eylül"ün ardından 23 Haziran 1983"te kurulan DYP, 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesi, ANAP ile birleşmeyi sağlayacak çatı parti olmak için adını ve amblemini değiştirdi. 27 Mayıs 2007"de gerçekleştirilen kongre ile DP adını alan partinin amblemine de ANAP"ın Türkiye haritası monte edildi. Ancak dönemin DP ve ANAP liderleri arasında milletvekili aday listesi üzerinde uzlaşma sağlanamayınca, merkez sağda birleşme hayali birkez daha suya düştü. ANAP birleşememenin faturasını 22 Temmuz seçimlerine katılmayarak öderken, seçimlere tek başına katılan DP ise 5.42 oy oranıyla tarihinde ikinci kez parlamento dışı kaldı. Mehmet Ağar"ın seçim geçeci henüz oy sayımı sürerken istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte de, DP"de “lider” arayışı süreci başlamış oldu. 29 Mart yerel seçim sonuçları da, DP"liler açısından hüsran oldu. Partinin oyu belediye başkanlığı seçiminde yüzde 3.62, il genel meclisi bazında ise yüzde 3.84"te kaldı.