Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık polis memuru Gültekin Şahin, maktul Şerzan Kurt'un annesi Nejla ve babası Ömer Kurt hazır bulundu. Duruşmada BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de hazır bulundu.

Duruşmada, Anadolu Ajansı (AA) ve olay civarındaki iş yerlerine ait kameralardan elde edilen görüntüler ve fotoğraflar ile sanık avukatları tarafından özel bir kriminal bürosundan alınan olaylara ilişkin görüntü ve ses analizlerini içeren CD izlendi

Sanık Şahin de avukatının isteği üzerine söz konusu görüntüleri izledi. CD'nin izlenmesi ve görüntülerin zapta geçmesi sırasında tartışma çıktı.

Bu sırada söz alan sanık avukatları görüntülerdeki arka camı kırık aracın olayla ilgisi olan 4 kişiye ait olduğunu belirterek, ''Bu 4 kişi olaya karıştıkları halde sorgulanmamışlar. Polis tutanak hazırlamış, ancak beyanlar dava dosyasına yansıtılmamış. Sanık 8 aydır tutukludur. Tahliyesini talep ediyoruz'' dedi.

Şerzan Kurt'un avukatları görüntülerde AA muhabirinin ''vuruldu'' dediğini belirterek, ''Bu görüntüyü çekenler Şerzan'ı vuran kişileri ve vurulma anını görmüş olabilirler. Bu kişiler tanık olarak dinlensin'' dedi.

Şerzan Kurt'un annesi Nejla Kurt da oğlunun polisten kurşun geleceğini tahmin etmediğini belirterek, ''Oğlum polisin kendisini vuracağını hiç düşünmedi. Böyle düşünse olay yerinden hızla kaçabilirdi. Şerzan'ı ilk emziren kişi polis eşidir. Oğlumu bu düşünceyle büyütmüştük'' dedi.

Sanık Şahin de olaylarla hiç ilgisinin olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Yalancı şahitler, kamuoyu baskısı ve soruşturmanın eksik yapılması nedeniyle 8 aydır tutukluyum. Ben yapmadım. Tabancamdan çıkan merminin Şerzan'a isabet etmesi mümkün değil. Emniyet eksik ifade aldı. Bana iftira atıldı. Mağdurum, tahliyemi talep ediyorum. Görüntülerde havaya ateş ettiğim görülüyor. Olay sonrası kırmızılı bir şahıstan bahsediliyor. O kişinin peşine düşülmedi. Olayları çıkartan 4 ülkücüdür. Bu şahıslar neden bulunamadı. Şerzan'ın arkadaşlarıyla o gece sabaha kadar beraberdik. Bana karşı olumsuz davranmadılar. Sabah ne olduysa olayı üzerime yıktılar.''

Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti avukatların ve sanığın taleplerini değerlendirdi. Tahliye talebini reddeden heyet, gizli tanığın video konferans sistemiyle dinlenmesine, sanığa ait silahın etki mesafesinin belirlenmesine, olaya ilişkin polis kamerası görüntülerinin istenmesine, duruşmada izlenen görüntüleri çeken AA Muğla Bürosu çalışanlarının tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

Fotoğraf ve görüntülerin ilgili yerler tarafından netleştirilmesine de karar veren mahkeme heyeti davayı 16 Marta erteledi.

Öte yandan duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, duruşmada izledikleri görüntülere göre bir polis memurunun kurşunuyla Kurt'un yaşamına son verildiğinin anlaşıldığını savundu.

Mahkemenin devam ettiğini, bu konuda doğrudan bir yargıya varmanın mümkün olmadığını ifade eden Özçelik, ''Biz adalet istiyoruz. Hiç kimsenin haksız yere ceza almasını kesinlikle talep etmeyiz ama Şerzan Kurt'u öldürenlerin mutlaka yargılanması, cezalandırılması lazım ki bir daha bu olaylar yaşanmasın'' dedi.

Öldürülen gencin babası Ömer Kurt da kendilerini yalnız bırakmayan sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve öğrencilere teşekkür etti.

-OLAY-

Muğla'da bir kız öğrenciye laf atma tartışmasıyla 11 Mayıs gecesi başlayan olaylarda, karşıt görüşlü öğrenciler kavga etmişlerdi. Sabaha kadar süren olaylarda Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2. sınıf öğrencisi Şerzan Kurt, vurularak ağır yaralanmıştı. Kurt, 19 Mayısta tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşamını yitirmişti.

Kurt'un ölümüyle ilgili olarak tutuklanan Muğla Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Gültekin Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesinde ''olası kasıtla nitelikli adam öldürme'' suçundan dava açılmıştı.

Mahkeme ilk duruşmada, güvenlik nedeniyle davanın Eskişehir'de görülmesine karar vermişti.

A.A.