Kampusta ‘cinayet’ ya da bir intiharın ardından
 
Rekabetin diyarıdır Amerika, gönendiren ve öldüren rekabetin. Bir romancı da alır payını bu rekabetten, bir bilgisayar yazılımcısı da. Hukukçular da kıyasıya yarışır, siyasiler de, bilimadamları da, beyzbolcular da. Ama belki de hiçbir yerde, Amerikan akademi aleminde olduğu kadar gözükara değildir rakiplerin; bu alemi, öğrenci, öğretim görevlisi, hatta veli olarak içinden tanıyanlarınız neden söz ettiğimizi bilecektir. Bilmiyorsanız; bütün zamanların en çok satan Amerikan polisiye romanlarına bakın, bir fikir edinirsiniz. Üniversite kampusu, ölüm kurgulayıcılarının zihnindeki ideal cinayet mahallidir adeta. Rekabetin olduğu yerde, saatlerce çalışma olur, uykusuz geceler olur, zira hırs olur, hırs olunca kıskançlık olur, hırs olunca zafer olur, zaferin olduğu yerde büyük başarısızlıklar, reddedilişler, kayıplar da olur. Bunların olduğu yerde cinayet olur.
 
Amerika’nın (ve dünyanın) en iyi üniversitelerinden Princeton bir “cinayet” hikayesini yaşıyor bugünlerde. Aslında kimse kimseyi öldürmedi. Ama New York şehrine yetmiş beş kilometre mesafedeki Princeton kampusunda caniler var sanki; en azından olduğuna inananlar var.
 
Princeton’da İspanyolca Bölümü’nde on yıldır ders veren, bu dönemin son beş yılını bölüm başkanı olarak geçiren 45 yaşındaki Profesör Dr. Antonio Calvo, 12 nisan günü, New York’taki evinde canına kıydı. New York Adli Tıp Kurumu’nun açıklamasına göre, Calvo’nun ölümüne gırtlağındaki ve sol kolundaki bıçak kesiklerinin yol açtığı kanama neden olmuştu; fail Calvo’nun sağ eliydi.
 
Calvo, İspanya vatandaşıydı ve ABD’de ikametgah iznine sahip olmasını, Princeton’daki işine borçluydu. Üniversite yönetimi, daimi kadrolu olmayan ama uzun dönemli anlaşma yaptığı bütün üst düzey öğretim görevlilerine yaptığı gibi Calvo’nun da sözleşmesini beş yıllık aralarla gözden geçiriyordu. Bu gözden geçirme süreci, Calvo için son aylarda yeniden yaşandı; üniversite rektörü, fakülte dekanı, diğer idareciler ve akademisyenlerce seçilen altı öğretim görevlisinin katıldığı komite, Calvo hakkındaki kararını bu kez çok geciktirdi.
 
Taraf